Modifica setarile cookie
Toate categoriile

MAE rus: Avariile de la conductele Nord Stream s-au produs într-o zonă controlată de serviciile de informaţii americane

Ministerul de Externe rus a afirmat joi că avariile de la conductele Nord Stream care au determinat scurgeri de gaz în largul coastelor daneze şi suedeze s-au produs într-o zonă "aflată sub controlul" agenţiilor de informaţii americane, scrie Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a declarat într-o emisiune online pro-Kremlin că Washingtonul are "control deplin" asupra apelor din largul coastelor Danemarcei şi Suediei unde au fost detectate patru scurgeri de gaz pe traseul conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, ce traversează Marea Baltică, între Rusia şi Germania.

"S-a întâmplat în zonele comerciale şi economice ale Danemarcei şi Suediei. Acestea sunt ţări NATO-centrice", a declarat joi Zaharova pentru Soloviev Live.

"Sunt ţări care sunt complet controlate de serviciile de informaţii ale SUA", a adăugat ea.

Ea nu a furnizat dovezi privind controlul SUA asupra Suediei şi Danemarcei, menţionează Reuters, amintind şi că Rusia critică frecvent influenţa şi sprijinul militar american pentru Europa.

Citește și
gazoduct nord stream
Serviciul de informații suedez începe o anchetă pentru „sabotaj agravat” după exploziile de la Nord Stream

Danemarca este membră a NATO, iar Suedia este pe cale să devină, după ce a renunţat la politica sa istorică de nealiniere, în urma invaziei ruse din Ucraina.

UE a afirmat că suspectează un act de sabotaj şi a promis un răspuns "robust" la orice avariere intenţionată a infrastructurii sale energetice.

Deşi niciuna dintre conductele avariate nu era în funcţiune în momentul presupusului sabotaj, ele erau încărcate cu gaz, care continuă să se scurgă în Marea Baltică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult