Macron trimite săgeți peste Ocean: „Europa trebuie să reziste presiunii de a deveni urmașul Statelor Unite”
În timpul vizitei sale din China, președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis un mesaj surprinzător către ceilalți lideri ai Uniunii Europene, în ceea ce privește strânsa alianță cu SUA.
Europa trebuie să își reducă dependența față de Statele Unite și să evite să se lase antrenată într-o confruntare între China și SUA pe tema Taiwanului, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat în avionul său de întoarcere dintr-o vizită de stat de trei zile în China.
Vorbind cu publicația POLITICO și cu doi jurnaliști francezi după ce a petrecut aproximativ șase ore cu președintele chinez Xi Jinping în timpul călătoriei sale, Macron a subliniat teoria sa preferată de "autonomie strategică" pentru ca Europa, probabil condusă de Franța, să devină o "a treia superputere".
Macron a declarat că "marele risc" cu care se confruntă Europa este că "se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să își construiască autonomia strategică.
Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez au susținut cu entuziasm conceptul de autonomie strategică al lui Macron, iar oficialii chinezi se referă în mod constant la acesta în relațiile lor cu țările europene. Liderii de partid și teoreticienii de la Beijing sunt convinși că Occidentul este în declin și China este în ascensiune și că slăbirea relației transatlantice va contribui la accelerarea acestei tendințe.
"Paradoxul ar fi că, cuprinși de panică, credem că suntem doar urmașii Americii", a declarat Macron în interviu. "Întrebarea la care trebuie să răspundă europenii... este în interesul nostru să accelerăm o criză în Taiwan? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți pe acest subiect și să ne luăm după agenda americană și după o reacție exagerată a Chinei", a adăugat liderul Franței.
Macron și Xi, discuții intense despre TaiwanMacron și Xi au discutat "intens" despre Taiwan, potrivit oficialilor francezi care l-au însoțit pe președinte, care pare să fi adoptat o abordare mai conciliantă decât SUA sau chiar Uniunea Europeană.
"Stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este de o importanță capitală", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a însoțit pe Macron pentru o parte din vizita sa, a declarat că i-a spus lui Xi în timpul întâlnirii lor de joia trecută la Beijing. "Amenințarea cu utilizarea forței pentru a schimba status quo-ul este inacceptabilă".
Xi a răspuns spunând că oricine a crezut că ar putea influența Beijingul în privința Taiwanului se amăgește.
Iar Macron pare să fie de acord cu această evaluare.
"Europenii nu pot rezolva criza din Ucraina. Cum putem spune în mod credibil despre Taiwan: ‘aveți grijă, dacă faceți ceva greșit, vom fi acolo’? Dacă vreți cu adevărat să creșteți tensiunile, acesta este modul de a o face", a spus el.
"Europa este mai dispusă să accepte o lume în care China devine un hegemon regional. Unii dintre liderii săi cred chiar că o astfel de ordine mondială ar putea fi mai avantajoasă pentru Europa", a declarat Yanmei Xie, analist de geopolitică la Gavekal Dragonomics.