Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Macron trage un semnal de alarmă: „Dacă Ucraina pierde războiul, Rusia va amenința România și Moldova”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Emmanuel Macron merge, vineri, în Germania pentru a purta discuții cu Olaf Scholz despre situația din Ucraina. Li se va alătura, mai târziu, și premierul Poloniei.

E o încercare de a reduce tensiunile și de a găsi soluții pentru a spori livrările de armament către Kiev. Macron a declarat că trimiterea de forțe europene în ajutorul Kievului nu poate fi exclusă, fapt care a stârnit nemulțumirea lui Scholz.

Departe de a o retracta, președintele francez a reiterat ideea într-un interviu în care a spus, între altele, că România este în pericol, dacă Moscova triumfă în Ucraina.

Într-un interviu acordat înaintea vizitei la Berlin, Emmanuel Macron a subliniat, din nou, care este poziția Franței în privința războiului din Ucraina.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Avem un singur obiectiv: Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război! Sunt mai puțin de 1.500 de km între Strasbourg și Liov. (Războiul) nu e un film și nu e departe. Toate opțiunile sunt posibile. Responsabilitatea stă exclusiv pe umerii regimului de la Kremlin, nu la noi. Noi nu vom începe ofensiva și nu vom lua inițiativa. Franța este o forță a păcii, dar azi, ca să avem pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi”.

Citește și
Emmanuel Macron
Avertisment lansat de Macron: „Vom fi pregătiţi să luam deciziile care se impun pentru ca Rusia să nu câştige niciodată”

Prin urmare, nu poate fi exclusă trimiterea de trupe în Ucraina, deși, spune acelasi Macron, nu este nevoie momentan de această măsură intens criticată de aliații europeni.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România și Polonia”.

Și ministrul german de Externe a menționat România când a vorbit despre cât de important este sî împiedicîm victoria Rusiei.

Annalena Baerbock, ministrul german: „În fiecare zi, Ucraina apără pacea polonezilor, balticilor, finlandezilor, românilor și norvegienilor, care nu locuiesc în inima Europei, ca noi, dar ale căror țări au granițe directe cu Ucraina sau cu Rusia. Nu le-am luat îngrijorările în serios până acum în Germania. Lucrul acesta nu trebuie să se mai întâmple”.

Europenii caută soluții pentru a trimite mai mult armament Ucrainei, în așteprea unui ajutor consistent de la Washington, căruia republicanii refuză să îi dea undă verde.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Ucraina are nevoie disperată de muniție. Fiecare zi de întârziere în Congresul american se traduce în pierderi pe terenul de luptă”.

Kievul estimează că forțele ruse pregătesc o ofensivă majoră care ar putea începe cel mai devreme în luna mai. În lumina acestor informații, șeful diplomației europene, Josep Borell, aflat în vizită la Washington, a declarat că următoarele luni vor fi decisive în războiul din tara vecina.

Pe de altă parte, Kievul continuă să trimită drone spre rafinăriile rusilor. Ultima țintă a fost o uzină petrochimică din regiunea Kaluga.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult