Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Irpin: Nu există cuvinte pentru a descrie distrugerile cumplite văzute astăzi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi român Klaus Iohannis şi premierii german Olaf Scholz şi italian Mario Draghi efectuează joi o vizită la Irpin, la periferia Kievului, relatează AFP, scrie News.ro. 

Cei patru lideri europeni erau protejaţi de mai multe echipe de securitate şi militari şi erau înconjutaţi de jurnalişti.

Ei înaintau pe străzile acestui oraş, în care 75% dintre clădiri au fost avariate în invazia trupelor ruse şi unde le-a fost oprită înaintarea către Kiev, în martie.

„Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat şi distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toţi făptaşii ruşi să fie traşi la răspundere de justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter după vizita la Irpin.

 

Citește și
Arsenal impresionant, într-o vilă de lux din Los Angeles
Miami vrea să cumpere armele ilegale din oraș și să le trimită în Ucraina. „Nu se va pune nicio întrebare”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost prezent la această vizită. 

Emmanuel Macron salută la Irpin ”eroismul” ucrainenilor, relatează AFP. ”Franţa este alături de Ucraina din prima zi. Trebuie ca Ucraina. 

Oficialii i-au pus întrebări ghidului lor cu privire la întoarcerea locuitorilor în oraş şi la lucrările de reconstrucţie planificate, înainte de a viziona câteva minute de înregistrare video cu Irpin în urmă cu trei luni, la apogeul luptelor.

Pe pereţii unei clădiri distruse era scris "Make Europe Not War" ("Faceţi Europa, nu război"). O inscripţie pe care Macron a văzut-o şi a comentat: "Este un mesaj corect (...) este foarte emoţionant să vezi asta", potrivit Agerpres.

Irpin, la periferia de nord-vest a Kievului, a fost scena unor ciocniri violente între ruşi şi ucraineni în primele zile ale agresiunii ruseşti de la sfârşitul lunii februarie. Armata rusă a preluat rapid controlul asupra acestei suburbii bogate, care avea 60.000 de locuitori înainte de război, şi a ocupat-o pe tot parcursul lunii martie.

De atunci, Kievul a acuzat forţele ruse de comiterea de crime de război în Irpin şi în oraşele învecinate Bucea şi Borodianka, după ce aproape 300 de cadavre de civili au fost găsite în aceste localităţi după retragerea armatei ruse la sfârşitul lunii martie.

Anchete internaţionale sunt în curs de desfăşurare pentru a determina vinovaţii pentru aceste crime de război, atribuite de ucraineni forţelor ruse.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult