Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lupta unui polonez cu birocraţia pentru a-i schimba numele fiului său în Yoda

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru ca forţa să fie mereu cu el, un polonez s-a luptat cu birocraţia ca să-i schimbe numele fiului său în Yoda, după celebrul personaj din "Războiul stelelor".

Polonia a avut până de curând o lege care prevedea ca numele copiilor să fie alese dintr-o listă aprobată oficial. Legea a fost schimbată, dar autorităţile încă găsesc tot felul de motive să respingă numele ieşite din comun.

Băieţel de patru ani este primul polonez numit, cu acte în regulă, Yoda. Igor Yoda, ca să aibă totuşi de ales când va fi mai mare. Tatăl copilului a fost pasionat de când se ştie de "Războiul stelelor", iar când i s-a născut fiul, prima salopetă pe care i-a luat-o avea un desen cu Yoda. Apoi, pe măsură ce copilul a crescut, toată lumea a început să-i spună Igor Yoda.

Wojciech Staszewski, tatăl lui Igor Yoda: "Sper ca Igor să fie mândru cu acest nume frumos şi neobişnuit, care arată că vine dintr-o familie deschisă la minte şi că el însuşi este deschis la minte."

Dar ca să se numească Yoda oficial, familia băieţelului s-a luptat cu birocraţia poloneză. Când a primit cererea, Registrul Stării Civile a consultat o instituţie numită Consiliul Limbii Poloneze, care s-a opus, pentru că e vorba despre un personaj verde şi mic de înălţime. Tatăl copilului a făcut apel, reamintind instituţiei că o decizie luată pe baza culorii pielii şi a înălţimii este discriminatorie. Şi a câştigat.

Katarzyna Klosinska, membră a Consiliului Limbii Poloneze: "Înainte aveam nume ca Bogumil, care înseamnă "cel cu care Dumnezeu e bun". Când botezi un copil Yoda, probabil că o faci sperând să aibă calităţile eroului din "Războiul stelelor". Cred că e un semn al timpurilor postmoderne."

Deşi este primul Yoda polonez, micuţul nu e singurul copil din ţara lui, botezat după un personaj din saga lui George Lucas. Două fetiţe au fost botezate anul trecut Leia, după prinţesa cu acelaşi nume, interpretată de Carrie Fisher.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult