Lukașenko impune pedeapsa cu moartea pentru „înaltă trădare”. Pe cine vizează controversata lege
Răspunderea penală pentru trădare se aplică tuturor persoanelor care dețin funcții publice și personalului militar, iar Minskul susține că măsura este menită să consolideze contracararea extremismului și a activităților antistatale.
Astfel, legea stipulează extinderea răspunderii penale pentru trădarea comisă de un oficial la toate persoanele care dețin funcții publice. În același timp, este pusă în vigoare posibilitatea de a aplica pedeapsa cu moartea pentru trădarea comisă de un funcționar sau de un militar, potrivit Ukrainska Pravda.
În primăvara anului 2022, Belarus a adoptat o lege privind pedeapsa cu moartea pentru crimă sau acte de terorism. Execuțiile sunt efectuate cu un singur glonț în ceafă.
Între timp, persoanele care se pregătesc să atace instituții care se bucură de protecție internațională sau să comită sabotaj, dar care și-au abandonat intențiile și contribuie la prevenirea unui incident, sunt scutite de răspundere penală.
Belarus este singura țară din Europa și din Comunitatea Statelor Independente (CSI) care folosește pedeapsa cu moartea. Conform legislației belaruse, ea nu poate fi administrată femeilor, persoanelor cu vârsta sub 18 ani și bărbaților cu vârsta de peste 65 de ani. Pedeapsa cu moartea, în special, este prevăzută pentru declanșarea unui război agresiv, uciderea unui reprezentant al unui stat străin sau a unui ofițer de afaceri interne, notează publicația rusă Kommersant.
Sursa: Ukrainska Pravda, Kommersant
Etichete: belarus , aleksandr lukasenko , pedeapsa cu moartea
Dată publicare: 09-03-2023 20:44