Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lovitură grea, dată mafiei 'Ndrangheta, după 4 ani de supraveghere secretă. Care este marea greșeală făcută de mafioți

Peste 100 de persoane au fost arestate miercuri dimineață în timpul unor raiduri în mai multe țări europene, în cadrul unei acțiuni de reprimare a mafiei italiene 'Ndrangheta.  

Potrivit Deutsche Welle, care citează autoritățile germane, arestările au făcut parte dintr-o anchetă coordonată de anchetatori din Germania, Belgia, Franța, Italia, Portugalia și Spania.

În Italia, carabinierii au arestat 108 persoane suspectate de implicare în această grupare, iar în Germania, peste 1.000 de ofițeri au percheziționat zeci de locuințe, birouri și magazine din mai multe state.

Suspecții sunt acuzați de spălare de bani, evaziune fiscală penală, fraudă și contrabandă cu droguri, asociere criminală de tip mafiot, deținere și trafic de arme.

Sub numele de cod ”Operațiunea Eureka", raidurile au avut loc după aproape patru ani de investigații secrete privind organizația mafiotă calabreză.

Citește și
mafiot
Șeful unei grupări mafiote a evadat din închisoare coborând pe o frânghie formată din lenjerie de pat | Video

Gruparea are sediul în Calabria, în sudul Italiei, și este considerat unul dintre cele mai mari și mai puternice sindicate criminale din Europa.

Se crede că organizația mafiotă a introdus ilegal cantități mari de cocaină din America de Sud în Europa în nave container care ajungeau la Anvers, Rotterdam și în portul calabrez Gioia Tauro. O parte din cantitatea de cocaină livrată a fost apoi trimisă în Australia.

În Germania, raidurile s-au concentrat asupra unor obiective din landurile Renania de Nord-Westfalia, Bavaria, Turingia, Renania-Palatinat și Saarland.

Ministrul de interne din Renania-Palatinat, Michael Ebling, a calificat raidurile drept o "lovitură eficientă" împotriva crimei organizate.

"Astăzi transmite un semnal foarte clar: Nu este loc pentru crima organizată în Europa și cu siguranță nu este loc pentru ea aici, la noi, în Renania-Palatinat", a declarat el.

Anchetatorii au descoperit o rețea extinsă de restaurante, pizzerii, cafenele și gelaterii în landul Renania de Nord-Westfalia, situat în vestul Germaniei, suspectată că face parte din operațiunile de spălare de bani ale mafiei.

De asemenea, MDR a relatat că în landul Thuringia din estul Germaniei se investighează presupuși membri ai 'Ndrangheta.

În landul Bavaria (sud), autoritățile au declarat că investighează o femeie și șapte bărbați, cu cetățenie italiană și cu vârste cuprinse între 25 și 48 de ani, din iulie 2020. Grupul, care locuiește în Munchen, este suspectat că este implicat în cofinanțarea contrabandei cu cocaină și a spălării de bani.

Peste 30 de suspecți au fost arestați în Germania.

Potrivit rapoartelor, investigațiile au început în mare parte după ce autoritățile din Belgia au descoperit o legătură între o pizzerie din orașul Genk și mafia 'Ndrangheta, în 2019.

Proprietarii restaurantului ar fi fost în contact cu diverși traficanți de cocaină. Poliția a început, apoi, să îl cerceteze pe vărul a doi dintre suspecți, care locuia în Munchen.

Investigațiile privind telefoanele în sistem ”cripto” au jucat un rol important în ceea ce privește operațiunile de miercuri. Poliția a reușit să spargă serviciile cripto EncroChat și SkyEcc, ceea ce i-a oferit o imagine asupra modului în care funcționează organizația mafiotă.

Până acum, 'Ndrangheta a evitat complet să vorbească la telefon, preferând să conducă sute de kilometri pentru o întâlnire. Dar pandemia de coronavirus și restricțiile de circulație i-au obligat să schimbe tactica.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult