Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Londra şi Bruxelles nu au ajuns încă la o înţelegere privind Brexitul. Porturile britanice şi franceze sunt blocate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu două săptămâni rămase până la încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, Londra şi Bruxelles nu au ajuns încă la o înţelegere.

Confruntate cu posibilitatea ca Marea Britanie să rupă legăturile cu Uniunea Europeană fără să încheie un acord de liber schimb companiile britanice îşi umplu depozitele cu mărfuri de pe continent. Activitatea crescută în combinaţie cu restricţiile impuse de pandemie a dus la blocaje în porturile britanice şi franceze.

În apropiere de portul britanic Dover, într-o coloană lungă de 20 de kilometri, sute de şoferi de tir îşi aşteaptă rândul să traverseze Canalul Mânecii. Majoritatea încarcă mărfuri în depozitele din Calais şi se întorc înapoi în Regat.

În porturile care fac legătura între Anglia şi Europa, traficul a fost îngreunat pe toată perioada pandemiei. În ultimele săptămâni, însă, cozile s-au lungit, la fel şi timpii de aşteptare. Companiile de transport dau vina pe efectele post-Brexitului.

David Zaccheo, manager de operațiuni, Alcaline Transport: ”Pandemia nu are mare lucru de-a face cu ce se întâmplă. Companiile îşi fac stocuri, mulţi clienţi au făcut asta în ultimele luni. În 2021, am putea avea aglomeraţia asta în fiecare zi”.

Citește și
Carantină
Municipiul Constanța rămâne în carantină încă 14 zile. Ce alte localități din județ sunt închise

Ca să scape de cozi, o companie britanică de transport a cumpărat două elicoptere pe care le foloseşte pentru a aduce mărfuri din Uniune.

În timp ce comercianţii britanici îşi fac stocuri de rezervă, fermierii englezi fac eforturi să-şi exporte producţia cât mai repede, în cazul în care Marea Britanie nu reuşeşte să încheie un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană până la sfârşitul anului. Pentru mulţi dintre ei, incertitudinea e greu de suportat.

Matt Hobbs, fermier: ”Nu ştim dacă ne îndreptăm spre o prăpastie. Nu ştim dacă trebuie să facem schimbări majore în stilul nostru de viaţă sau, pur şi simplu, să ne ţinem degetele încrucişate şi să sperăm că va fi bine până la urmă. Avem o afacere unde ar trebui să ne facem planuri, bugete şi altele, cum să facem un buget pentru situaţia asta?”

Reprezentantul Marii Britanii la discuţiile cu Uniunea Europeană, ministrul de externe Michael Gove, a declarat joi că sunt mai puţin de 50% şanse să fie atins un acord în zilele următoare. În replică, şefa comisiei Europene Ursula Van Der Leyen e de părere că s-au făcut progrese, dar rămân în continuare diferenţe majore de rezolvat.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult