Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Locul în care aurul iese singur din pământ. Dacă l-ar aduna cineva, ar câștiga 6.000 de dolari pe zi

Mont Erebus, unul dintre cei doi vulcani activi din Antarctica este cunoscut pentru emiterea zilnică de gaze ce conțin aproximativ 80 de grame de aur cristalizat, evaluat la circa 6.000 de dolari, conform specialiștilor.

Prezența acestui praf prețios a fost înregistrată chiar și la 999 de kilometri distanță de cel mai sudic punct de expulzie a lavei de pe planetă, care atinge o înălțime de 3.7941504 kilometri, conform New York Post.

Totuși, metalul prețios este doar unul dintre multele elemente expulzate de Erebus, potrivit Observatorului Terestru al Agenției Naționale de Aeronautică și Spațiu (NASA).

Componentele gazoase și solide sunt proiectate prin erupții stromboliene — un tip de erupție de intensitate moderată care, din păcate, nu are nicio legătură cu un anumit aliment italian pufos.

„Erebus este în erupție continuă cel puțin din 1972”, a declarat Conor Bacon de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia din New York, pentru Live Science.

Citește și
Etna, cel mai mare vulcan al Europei, a erupt din nou
A început să „pufăie” cel mai activ vulcan din Europa. Fenomenul rar care s-a produs

Acesta a adăugat că Erebus este de asemenea cunoscut pentru că are un „lac de lavă” în unul dintre craterele sale de vârf — rezultat din materialul topit de la suprafața sa.

„Acestea sunt de fapt destul de rare, deoarece necesită îndeplinirea unor condiții specifice pentru a asigura că suprafața nu îngheață niciodată”.

Cu toate acestea, încă mai există multe de înțeles despre formarea vulcanică din Antarctica — și ce eveniment ar putea activa ceilalți peste o sută de vulcani care stau înghețați.

Izolarea geografică este un factor cheie în lipsa cercetărilor consistente.

Atât Erebus, cât și Insula Deception „dispun doar de un număr mic de instrumente de monitorizare permanentă” care „constau în principal din seismometre pentru detectarea activității seismice asociate cu neliniștea vulcanică”, conform lui Bacon.

„Din când în când, cercetătorii desfășoară rețele mai extinse de instrumente pentru a efectua studii specifice, dar acest lucru vine natural cu un număr mare de provocări logistice, comparativ cu multe alte vulcani mult mai accesibili din restul lumii”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult