Livrările în tranşe reduse a vaccinurilor anti-Covid încetinesc campania de imunizare în Europa
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar liderii Franţei şi Germaniei au anunţat obiective ambiţioase: ''toţi germanii care vor, ar putea fi vaccinaţi cu prima doză a unui ser anti-Covid până în octombrie'', susţine cancelarul Merkel. Iar preşedintele Macron, vrea vaccinarea tuturor francezilor, care doresc asta, până la sfârşitul verii.
Pe de altă parte, un nou studiu arată că vaccinul AstraZeneca dincolo de protecţia persoanei imunizate ar reduce transmiterea coronavirusului cu 76% încă de la administrarea primei doze.
Este pentru prima dată când un studiu atestă că un ser anti-Covid nu doar protejează persoana vaccinată ci reduce şi transmiterea virusului. Asta înseamnă că vaccinul ar putea avea un impact major pentru stoparea pandemiei - fiecare persoană imunizată îi va proteja, indirect, şi pe alţii.
Matt Hancock, reprezentant sănătate publică: ”Vestea cu adevărat bună este că reduce spitalizările, nu au fost participanţi la acest studiu internaţi cu Covid-19, după ce au fost injectaţi cu vaccinul Oxford. În acelaşi timp, s-a redus numărul celor care au avut forme mai uşoare de Covid, chiar şi asimptomatici, cu aproximativ două treimi”.
În privinţa transmiterii virusului, după prima doză, vaccinul AstraZeneca oferă o protecţie efectivă de 76%, pentru trei luni. Studiul mai susţine un fapt - intervalul până la rapel poate fi mărit, între 4 şi 12 săptămâni.
Andrew Pollard, șeful Oxford Vaccine Group: ”Sunt două componente în acest studiu: Una - protecţia între doze; Cealaltă - cu cât este mai lung intervalul între doze, cu atât sunt mai mari sporirea imunităţii şi protecţia, după a doua doză”.
Când este adminsitrată şi a doua doză, arată rezultatele cercetării, nivelul de protecţie, în privinţa transmiterii virusului, creşte până la 82%.
Vaccinul Astra Zeneca este mai ieftin, mai uşor de stocat şi transportat. Dar, mai multe ţări europene au decis să nu îl administreze persoanelor de peste 65 de ani - adică exact categoria cea mai vulnerabilă la Covid.
Emmanuel Macron: ”Acest vaccin AstraZeneca va fi folosit în primul rând pentru personalul medical sub 60 de ani, corespunzător recomandărilor. Dar nu vom oferi vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 65 de ani”.
Preşedintele Emmanuel Macron s-a întâlnit cu reprezentanţii marilor fabricanţi de produse farmaceutice, din Franţa şi Europa, cerându-le să accelereze producţia dozelor de seruri anti-Covid. Şi a anunţat că, din martie, Sanofi îşi va produce propriul vaccin în Franţa; Iar alte trei uzine farmaceutice franceze vor produce serurile Pfizer, Moderna, respectiv CureVac.
Pe de altă parte, atât preşedintele Macron, cât şi cancelarul german Angela Merkel, au lăsat deschisă posibilitatea utilizării serului rusesc Sputnik.
Macron: ”Nu este o decizie politică. Este o decizie ştiinţifică„.
Angela Merkel: ”Oricine solicită aprobarea din partea Agenţiei europene a medicamentelor este binevenit. Am vorbit cu preşedintele Rusiei exact despre asta. Am remarcat datele bune despre vaccinul rusesc publicate astăzi”.
Cu o eficacitate de 91,6%, conform unui studiu publicat într-o prestigioasă revistă medicală, vaccinul Sputnik tocmai a intrat în "top trei" în ierahia mondială a vaccinurilor împotriva coronavirusului, după Pfizer/BioNTech și Moderna. Este un succes atât științific cât și politic pentru Rusia lui Vladimir Putin.
Primele 40.000 de doze din Sputnik V au ajuns marți în Ungaria, prima țară europeană care a autorizat vaccinul rusesc.
Pe de altă parte, poliţia chineză a arestat peste 80 de suspecţi dintr-o grupare de infracţionalitate organizată care fabrica şi vindea vaccinuri anti Covid false, flacoanele conţineau, de fapt, o simplă soluţie salină. Dozele false au fost vândute inclusiv în străinătate, dar nu este clar în ce țări.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 03-02-2021 19:34