Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lipsa forței de muncă, o altă mare problemă cauzată de valul de infectări cu Omicron. Situație alarmantă în mai multe țări

Your browser doesn't support HTML5 video.

O consecință improtantă a valului de infectări cu Omicron poate fi lipsa forței de muncă.

Guvernul britanic a avertizat că rata absențelor în sectorul public ar putea ajunge până la 25 la sută. Premierul Boris Johnson admite că spitalele vor fi supuse unei presiuni considerabile în zilele următoare, dar nu intenționează să adopte restricții deocamdată. Lipsa personalului, tot din cauza Covid, este principala cauză a haosului din transporturile aeriene din Statele Unite. Acolo, și iarna grea complică lucrurile.

Frustarea pasagerilor de pe aeroporturile americane sporește. Este deja a treia zi a anului și mulți nu reușesc să se întoarcă acasă după călătoriile de sărbători.

Peste 2.700 de zboruri au fost anulate, duminică, în America. Un sfert dintre cursele programate doar pe aeroportul din Chicago. Companiile aeriene au probleme în primul rând cu lipsa de personal - mulți sunt izolați la domiciliu, după ce s-au infectat sau au intrat în contact direct cu cei infectați. Și nu doar Covidul este de vină. Iarna cu zăpadă și viscol îngreunează și mai mult lucrurile.

Peste tot, problema lipsei forței de muncă poate deveni acută pe măsură ce sporesc cazurile de infectare, mai ales cu noua tulpină Omicron. Premierul britanic le-a cerut miniștrilor să pregătească planuri și să găseasca soluții.

Citește și
Pandemie
Cum se poate încheia pandemia în 2022. Explicația unui virusolog

Katerina Vittozzi, Sky News: „În cel mai rău scenariu, unul din patru lucrători din sectorul public va lipsi din cauza Covid-19. Și nu ar fi afectate doar serviciile de îngrijire medicală, ci și alte servicii publice, colectarea gunoiului, poliția, transporturile”.

În Anglia, militarii au sărit în ajutorul cadrelor medicale

Efectele se simt mai ales acolo unde este imposibilă munca de la distanță. Deja absența personalului a afectat spitalele, școlile și transporturile feroviare.

În valurile precedente ale pandemiei, în Anglia, militarii au ajutat în serviciile de sănătate publică. Angajați ai municipalității au fost detașați pentru colectarea gunoiului, și profesori pensionari au revenit, temporar, în sălile de clasă.

Și în Franța se face simțită lipsa personalului, ca urmare a răspândirii Omicron. Tocmai de aceea, guvernul de la Paris a relaxat regulile de izolare pentru peroanele infectate cu Covid. Cei complet vaccinați, care sunt testați pozitiv, vor râmâne în izolare doar 7 zile, în loc de 10 ca până acum. Mai mult, izolarea se poate încheia după cinci zile dacă cei în cauză primesc un rezultat negativ la un test PCR.

Doza a patra în Israel

Pe de alta parte, Israelul oferă acum și doza a patra persoanelor de peste 60 de ani și personalului medical. Totuși, valul de Omicron se revarsă și acolo, unde, potrivit estimărilor, patru milioane de oameni s-ar putea infecta până la sfârșitul lunii ianuarie. Într-o țară cu nouă milioane de locuitori și cu o rată de vaccinare atât de ridicată s-ar putea ajunge, astfel, la mult discutata imunitate de turmă față de Covid.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult