Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liniște solemnă la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Funeraliile, numite „operațiunea London Bridge"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a s-au desfășurat într-o liniște solemnă, netulburată de vreun incident.    

Pentru ziua grea a despărțirii de o Regină cum nu a mai fost alta, responsabilii au pus la punct cel mai mare dispozitiv de securitate organizat vreodată în Regatul Unit.

Invitații, transportați cu autobuze

Înalții oaspeți din străinătate s-au adunat întâi la spitalul Regal Chelsea, de unde au fost transportați cu autobuze la Westminster Abbey.

Au călătorit astfel mai mulți șefi de state, inclusiv președintele Franței, Emmanuel Macron.

În schimb, printr-o notabilă excepție, președintelui Statelor Unite i s-a permis să circule cu faimoasa limuzină blindată, supranumită „Bestia”, într-o coloană care a inclus și cinci vehicule de securitate.

Citește și
Windsor - 2
Cum arată capela de la Windsor, locul în care va fi înmormântată regina Elisabeta a II-a | GALERIE FOTO

Organizarea la sosirea oaspeților la Westminster Abbey a fost impecabilă.

Fiecare și-a așteptat rândul înainte să fie condus la locul său, astfel încât nimeni nu a deranjat pe nimeni când s-a așezat pe scaun.

Președintele Biden a sosit printre primii, însă a așteptat mai mult de 20 de minute alături de soția sa înainte să-și poată ocupa locurile rezervate. În naosul transversal de sud, în spatele liderului polonez și în fața celui din republica cehă.

Nu doar că a fost o asemenea adunare fără precedent a liderilor mondiali, dar Londra s-a pregătit pentru un milion de vizitatori cu ocazia acestui moment istoric. Șoselele și podurile au fost închise pentru trafic și a fost organizată o operațiune de securitate cum nu s-a mai văzut, depășind ce a fost cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, sau la Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a.

Mii de polițiști la datorie

Peste 10.000 de polițiști sunt la datorie și au întăriri din toate cele 43 de structuri ale forțelor de ordine din Marea Britanie.

4.000 de militari din toate categoriile de forțe armate regale au luat parte la procesiunile de la Londa și Windsor, dar militarii sunt implicați și în operațiunea de securitate propriu-zisă și în activitățile de organizare și logistice.

De asemenea, mii de de comisari voluntari s-au aflat de-a lungul traseului diferitelor procesiuni.

Operațiunea London Bridge

Sir Mark Rowley, comisar în cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra: „Este o provocare uriașă pentru Poliția Metropolitană și pentru mine personal, dar ne pregătim de mulți ani (pentru acest eveniment). Au fost implicați oameni sârguincioși și muncitori care au depus mult efort pentru acest eveniment".

Gurile de canal și tomberoanele au fost percheziționate și sigilate. Pe acoperișuri au fost plasați lunetiști, pe străzi sunt echipaje cu câini de urmărire, iar pe Tamisa, nave de patrulare.

Sadiq Khan, primarul Londrei: „De zeci de ani Casa Regală a colaborat îndeaproape cu guvernul, cu primarii care s-au succedat și cu multe persoane în legătură cu pregătirea funeraliilor Majestății Sale. A fost numită „operațiunea London Bridge" și, timp de mulți ani, evident, nu am putut vorbi despre asta. Nu era etic să vorbim despre înmormântarea monarhului nostru. Ceea ce vedeți acum este executarea acelor planuri".

Procesiunile funebre, deplasările invitaților și gestionarea puhoiului de oameni sunt însă doar partea vizibilă a operațiunii de securitate conduse de la un centru de control de înaltă tehnologie aflat în apropierea podului Lambeth, nu departe de Parlament.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult