Liderul tentativei de lovitură de stat din Republica Democratică Congo a fost ucis
El a fost ucis în timpul asaltului asupra palatului prezidenţial de la Kinshasa, au anunţat autorităţile, relatează agenţia EFE.
Armata congoleză a anunţat duminică dimineaţă că a zădărnicit rapid tentativa de lovitură de stat şi a neutralizat toţi autorii acesteia, inclusiv pe liderul grupului de pucişti, Christian Malanga, care a fost ucis, iar fiul acestuia, Marcel Malanga, şi alţi şapte membri ai grupului au fost arestaţi.
În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, zeci de atacatori înarmaţi şi conduşi de Christian Malanga au luat cu asalt reşedinţele preşedintelui Félix Tshisekedi şi vicepremierului Vital Kamerhe.
În acest timp, liderul puciştilor a postat pe reţelele de socializare imagini cu oamenii săi pătrunşi în curtea interioară a Palatului Naţiunii, palatul prezidenţial.
„Bucuraţi-vă de eliberarea noului nostru Zair", spune Christian Malanga în timpul filmării acestor imagini şi purtând drapelul statului Zair, fostul nume al Republicii Democratice Congo pe vremea când această ţară era condusă de dictatorul Mobutu Sese Seko, înlăturat de la putere în 1997.
Purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Sylvain Ekenge, a anunţat duminică dimineaţă că o tentativă de lovitură de stat la care au participat „străini şi congolezi" a fost „înăbuşită în faşă" de către forţele de apărare şi de securitate.
Liderul grupului de pucişti, Christian Malanga, este un opozant al actualei puteri de la Kinshasa stabilit în SUA.
Ambasadoarea SUA în Republica Democratică Congo, Lucy Tamlyn, s-a declarat „foarte preocupată" de presupusa implicare a unor cetăţeni americani în tentativa de lovitură de stat şi a asigurat că Washingtonul va coopera în investigaţii cu autorităţile de la Kinshasa.
Preşedintele Republicii Democratice Congo, Félix Tshisekedi, aflat la putere din 2019, a fost reales din primul tur al alegerilor pe 20 decembrie, cu peste 73% din voturi, iar partidul său, „Uniunea Sacră", a obţinut circa 90% din mandatele de deputaţi la alegerile legislative desfăşurate în aceeaşi zi. Însă guvernul, la conducerea căruia a fost desemnată premier Judith Suminwa, nu fost încă învestit.
Această ţară foarte bogată în resurse naturale se confruntă cu rebeliunea grupării M23, susţinută de Rwanda şi care ocupă teritorii întinse în provincia Nord-Kivu.