Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liderii lumii civilizate, invitați la summitul din Elveția. Între timp, ”nebuni ca Putin” ucid oameni în magazine

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Ucrainei i-a invitat pe liderii Statelor Unite și Chinei să participe la summitul de pace de luna viitoare, din Elveția. Prezența la eveniment va arăta cine în lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului, spune Zelenski.  

Vineri, la Harkov, rușii au lovit un magazin cu materiale de construcții, aglomerat. Sunt 16 morți cel puțin, 43 de răniți și 16 dispăruți.

Două bombe ghidate cu planare au lovit, în plină zi, un hipermarket pentru materiale de construcții și amenajări de la marginea Harkovului. Erau peste 100 de oameni înăuntru în momentul exploziilor.

Volodimir Zelenski: ”Acest atac asupra Harkovului este o altă manifestare a nebuniei rusești, nu există alt mod de a o spune. Doar asemenea nebuni ca Putin sunt capabili să omoare și să terorizeze oamenii într-un mod atât de ticălos”.

Volodimir Zelenski: ”Atunci când le spunem liderilor mondiali că Ucraina are nevoie de protecție suficientă în domeniul apărării aeriene, noi vorbim literalmente despre prevenirea unor astfel de atacuri teroriste”.

Citește și
BCE
BCE, către băncile italiene din Rusia: ”Trebuie să ieşiţi de acolo”

Bombele cu planare de tipul celor folosite în acest atac sunt construite adăugând aripi extensibile și navigație prin satelit bombelor vechi din epoca sovietică. Sunt ieftine, dar distructive.

Putin atacă aproape zilnic civilii din Harkov

Potrivit președintelui Zelenski, doar în martie rușii au lansat peste 3.000 de astfel de proiectile asupra Ucrainei.

Raidurile aeriene auspra Harkovului sunt aproape zilnice. Iar forțele ruse au avansat în ultimele săptămâni pe câmpul de luptă, profitând de întârzierea cu care Ucraina a primit armament și muniție de la aliații săi Occidentali.

În aceste condiții, Kievul speră că summitul de pace programat luna viitoare în Elveția va contribui la creșterea presiunii internaționale asupra lui Vladimir Putin.

Într-o filmare realizată în interiorul rămășițelor carbonizate ale unei tipografii distrusă joi într-un atac aerian rusesc, Zelenski li s-a adresat direct președinților Statelor Unite si Chinei.

Volodimir Zelenski: ”Nu există nicio națiune care să poată opri un astfel de război de una singură. De aceea este nevoie de un angajament al liderilor lumii, la un summit care va arăta cine în lume vrea cu adevărat ca acest război să se termine și nu cer doar un armistițiu, care, inevitabil, va fi spulberat de rachetele și artileria rusă. Către președintele Biden, liderul SUA, și președintele Xi, liderul Chinei, vă rog să vă arătați rolul conducător pentru un avans pe calea păcii, o pace adevărată, nu doar o pauză între bombardamente”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult