Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liderii din Rusia se așteptau ca incursiunea Ucrainei să se încheie în câteva zile. Acum încep să intre în panică

Ucraina controlează, în prezent, circa 1.000 de km pătrați din teritoriul Rusiei, potrivit comandantului suprem al Forțelor Armate Ucrainene (AFU), Oleksandr Syrskyi. Fapt ce i-a făcut pe liderii politicii din Rusia să devină anxioși.

După incursiunea surprinzătoare lansată pe teritoriul Rusiei, trupele Kievului au reușit să captureze circa 1.000 de km pătarați din regiunea rusă Kursk, aproape la fel de mult teritoriu ca cel capturat de forțele ruse în Ucraina de la începutul acestui an. Forţele ucrainene au început un atac major asupra regiunii Kursk pe 6 august.

Mai mult de 120.000 de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră ale Rusiei, în timp ce sute de civili și zeci de recruți ruși sunt dați dispăruți.

Chiar dacă nu arată public, politicienii și oficialii ruși sunt foarte alarmați de incursiunea transfrontalieră a Ucrainei, potrivit surselor Verstka.

O sursă din primăria Moscovei a declarat jurnaliștilor publicației independente Verstka că panica crește în rândul colegilor săi, conform Meduza.

Citește și
papa francisc
Apel neașteptat din partea Papei Francisc. China și Vaticanul negociază un plan de pace în Ucraina

Acesta a comparat situația cu începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. „Și acela părea că nu va dura mult, dar s-a dovedit a fi un lucru pe termen lung”, a spus sursa. Inițial, oficialii de la Moscova au crezut că forțele ruse ar putea pune capăt atacului în „două sau trei zile, sau cel mult o săptămână”, dar acest lucru s-a dovedit fals. Incursiunea se află acum în a doua săptămână.

Frica i-a cuprins rapid pe liderii politicii din Rusia

În primele câteva zile ale ofensivei, a declarat sursa, viața elitei politice a orașului „nu s-a schimbat prea mult”, iar regiunea Kursk nu a fost un subiect de conversație important. Dar pe 8 și 9 august, au spus ei, „ne-am speriat”.

În acea perioadă au apărut informații despre găsirea unui convoi militar rus incendiat în apropierea orașului Rylsk.

Apoi, Ministerul rus al Apărării și bloggerii ruși pro-război au raportat că Ucraina avansează tot mai mult pe teritoriul rus.

Cele mai recente rapoarte indică faptul că armata ucraineană a ajuns în satul Kromskiye Byki, care se află la 30 de kilometri de granița regiunii. La 12 august, guvernatorul din Kursk, Alexey Smirnov, a declarat că forțele ucrainene controlează 28 de așezări rusești și au pătruns cu 12 kilometri pe teritoriul rus de-a lungul unui front de 40 de kilometri.

Frica i-a cuprins rapid pe liderii politicii din Rusia și au început să urmărească îndeaproape știrile din Kursk, trimițându-și în mod activ mesaje de la „corespondenții de război” pro-Kremlin, a declarat pentru Verstka un senator apropiat de Comitetul de apărare al Consiliului Federației.

Potrivit senatorului, „starea de spirit în rândul autorităților a devenit foarte anxioasă”. În același timp, a spus el, creșterea raportată a numărului de soldați contractuali înrolați a fost întâmpinată cu „optimism precaut” în rândul colegilor săi. În opinia sa, creșterea arată că „oamenii doresc să apere Patria; ei înțeleg că inamicul se află pe teritoriul lor, și nu numai pe noile teritorii”.

„Guvernatori mai rezistenți la stres”

O altă sursă care are legături cu parlamentul rus a declarat că oficialii sunt alarmați deoarece „Kursk se află la mai puțin de 500 de kilometri de Moscova” (deși aceasta este o exagerare; orașele se află la o distanță de aproximativ 526 de kilometri). „Luptele sunt foarte aproape - oamenii suferă și sunt evacuați la doar câteva ore de mers cu mașina de Moscova”, a spus el, calificând situația drept „mai alarmantă decât cea din regiunea Belgorod”.

Una dintre concluziile guvernului rus în urma incursiunii din Kursk este necesitatea de a „pregăti guvernatori mai rezistenți la stres”, potrivit unui oficial guvernamental care a participat la programul de formare „Școala guvernatorilor” al Kremlinului și la Academia prezidențială rusă de economie națională și administrație publică.

Oficialul a declarat că guvernatorul interimar al orașului Kursk, Alexey Smirnov, „se descurcă bine” cu situația, dar că „s-a încurcat cu Putin” în cadrul reuniunii televizate de securitate a președintelui de luni. (Putin l-a întrerupt pe Smirnov când acesta a început să vorbească despre amploarea incursiunii Ucrainei - n.r.).

„Operațiunea militară specială” tocmai a fost prelungită, din nou”

O altă consecință a incursiunii ar putea fi întârzierea pe termen nelimitat a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina, a declarat pentru Verstka o sursă din parlamentul rus. Potrivit sursei, relațiile dintre Rusia și Occident „păreau să se fi încălzit” după schimbul de prizonieri de la începutul acestei luni. „Dar acum, desigur, nu se va întâmpla nimic - nici ipotetic și nici în practică”, au spus aceștia. „Putin a spus acest lucru”.

O a doua sursă din parlamentul rus a refuzat chiar să speculeze cu privire la momentul în care ar putea avea loc negocierile de pace. „Dacă ceva era posibil înainte, acum nu mai este. Lăsați-o baltă - „operațiunea militară specială” tocmai a fost prelungită din nou”, a declarat sursa. O altă sursă parlamentară a declarat pentru Verstka că „speră să vadă Kievul ras de pe fața pământului” și își dorește „victorie și pace”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult