Libanul se pregăteşte de intrarea în incapacitate e plată. Ce datorie uriașă a acumulat
Premierul Hassan Diab s-a adresat sâmbătă naţiunii, afirmând că rezervele valutare se află ”la un nivel critic şi periculos” şi că trebuie să fie asigurate nevoile esenţiale ale statului. Premierul a cerut începerea unor negocieri ”corecte” cu creditorii pentru restructurarea datoriilor.
Defaultul va marca o nouă fază a crizei care afectează economia începând din luna octombrie, care a provocat deprecierea cu circa 40% a monedei libaneze, restricţionarea accesului deponenţilor la economiile lor, alimentând şomajul şi tulburările sociale, potrivit News.ro.
Criza este considerată cel mai mare risc pentru stabilitatea Libanului de la încheierea războiului civil din perioada 1975-1990.
”Cum să ne plătim creditorii din străinătate când libanezii nu îşi pot retrage banii din conturile bancare? Datoria noastră a devenit mai mare decât poate suporta Libanul şi mai mare decât pot libanezii să plătească dobânzi”, a spus premierul.
Criza care se pregătea de mult timp s-a agravat anul trecut, după încetinirea intrărilor de capital şi izbucnirea protestelor provocate de cosupţie de guvernanţa proastă.
”Plătim preţul greşelilor din ultimii ani. Trebuie să le transferăm şi copiilor noştri?”, s-a întrebat Diab.
Nu a existat până acum vreo intenţie de salvare din partea ţărilor străine care au ajutat Libanul în trecut.
Guvernele occidentale insistă ca Beirutul să adopte reformele mult întârziate pentru a combate risipa şi corupţia.
Diab a fost numit în ianuarie, cu sprijinul grupării Hezbollah, care este susţinută de Iran, şi a aliaţilor acesteia.
Datoria publică brută a atins în jur de 170% din produsul intern brut, ceea ce înseamnă că Libanul este aproape de a fi cel mai îndatorat stat din lume, a mai adăugat premierul.
Citând datele Băncii Mondiale, Diab a arătat că peste 40% dintre libanezi ar putea să coboare sub pragul sărăciei. Libanul are o populaţie de circa 6 milioane de persoane, între care se află 1 milion de refiguaţi sirieni.
Guvernul ar intenţiona să restructureze obligaţiuni în valoare de circa 31 de miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
Datoria publică se ridică la aproximativ 89,5 miliarde de dolari, din care aproximativ 37% este în valută.
Libanul a cerut asistenţă tehnică, dar nu şi financiară din partea FMI, dar mulţi analişti consideră că singura cale prin care ţara şi-ar putea asigura sprijinul financiar ar fi prin intermediul unui program al FMI.
În urmă cu patru luni, băncile au început să restricţioneze retragerile de numerar şi transferurile în străinătate.
Diab a indicat că în curând controlul retragerilor ar putea să fie standardizat, un proiect de lege urmând să ”reglementeze relaţia dintre bănci şi clienţii lor, pentru a deveni mai corectă şi mai dreaptă”.