Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Libanul este în pragul catastrofei, după bombardamentele Israelului. Un milion de oameni și-au părăsit casele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Libanul este în pragul catastrofei, potrivit premierului, care spune că un milion de oameni și-au părăsit casele din cauza bombardamentelor israeliene.

Raidurile au continuat, iar armata israeliană a anunțat, duminică, uciderea a încă unui oficial Hezbollah important.

Asta după ce, în raidul de vineri, când a fost eliminat marele lider, ar fi murit și alți 20. Trupul lui Nasrallah a fost recuperat intact de la locul atacului fatal, petrecut la marginea Beirutului.

Raidurile israeline asupra unor ținte Hezbollah din Liban, inclusiv la Beirut, continuă neabătut. Dar pare tot mai probabilă și o incursiune terestră dincolo de graniță, fie și limitată ca amploare și timp.

Herzi Halevi, șeful Statului Major: ”Ne așteaptă zile dificile. Forțele de apărare ale Israelului sunt la nivel maxim de pregătire, atât în apărare, cât și în ofensivă, pe toate fronturile.”

Citește și
tancuri
Tancurile se adună lângă granița dintre Israel și Liban. Israelul poartă discuții despre „extinderea” activității

Însă o ofensivă terestră ar costa probabil viețile soldaților israelieni, deja epuizați după un an de lupte în Gaza. Iar invaziile anterioare – cea mai recentă în 2006 – nu au reușit să elimine amenințarea Hezbollah.

Totuși...Israelul afișează un nivel al încrederii tot mai ridicat, după colapsul structurii de comandă a Hezbollah.

Armata israeliană a anunțat că a ucis alți 20 de lideri Hezbollah, de diferite ranguri, atunci când a fost ucis șeicul Hassan Nasrallah când a fost bombardat cartierul general din Beirut, al organizației islamiste libaneze.

Trupul neînsuflețit al lui Nasrralah a fost găsit intact, fără răni evidente, iar cauza morții pare să fi fost un traumatism provocat de forța enormă a exploziei, care a lăsat un crater vast, în mijlocul unei zone urbane a Beirutului.

Benjamin Netanyahu: ”Nasrallah nu a fost doar un alt terorist. El era Teroristul. El era elementul central al Axei răului mobilizată de Iran.”

Ayatollahul Khamenei a spus deocamdată doar că moartea liderului organizatiei islamiste libaneze, Hassan Nasrallah „nu va rămâne nerăzbunată”.

Până acum, atât ayatollahul, cât și alți oficiali de rang înalt din Iran s-au abținut să amenințe cu represalii pentru seria de lovituri severe și umilitoare pe care Israelul le-a aplicat Hezbollahului, în ultimele săptămâni.

Potrivit unor surse ale Gardienilor Revoluției, armata islamică iraniană, prioritare sunt: reconstructia Hezbollah, numirea unui succesor pentru Hassan Nasrallah, stabilirea unei structuri de comandă și crearea unei rețele de comunicații sigure.

Benjamin Netanyahu: ”Și îi spun regimului Ayatollahului: pe oricine ne lovește, îl vom lovi. Nu există loc în Iran sau în Orientul Mijlociu unde brațul lung al Israelului să nu ajungă, iar astăzi știți deja cât de adevărat este asta.”

Între timp, sirenele care semnalau tiruri ale Hezbollah s-au auzit în mai multe orase din centrul Israelului.

Dar amenințările vin și din sud. Armata israeliană a interceptat cel puțin o rachetă și o dronă lansate de rebelii houthi peste Marea roșie.

Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi din Yemen: ”În sprijinul poporului palestinian asuprit și ca răspuns la crimele inamicului sionist din Fâșia Gaza și Liban, forțele armate yemenite au lansat o operațiune ce a vizat aeroportul „Ben Gurion” din Israel, în timpul sosirii criminalului Benjamin Netanyahu.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult