Legenda epavei scufundate a unui vas rusesc. De ce susțin experții că n-ar avea aur la bord
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vânătorii de comori o căutau de decenii, întrucât se zvoneşte că nava ar fi avut la bord 200 de tone de aur.
Potrivit legislaţiei din Coreea de Sud, pentru orice acţiune de recuperare a unor comori aflate în adâncuri este necesar un permis emis de autorităţile maritime, dar şi de un depozit în valoare de 10% din valoarea estimată a comorii. Echipa multinaţionala care a găsit epava a depus deja solicitarea.
Şi cu asta s-a dezlegat misterul locului de veci al navei de război ruseşti Dmitri Donskoy: la 1,3 kilometri de insula sud-coreeana Ulleung.
Epava a fost găsită sâmbăta trecută de o echipă alcătuită din experţi sud-coreeni, britanici şi canadieni. Tunurile şi corpul navei, filmate cu o cameră video de înaltă rezoluţie, seamănă perfect cu desenele acestui vas.
La o primă explorare, scafandrii au identificat deja mai multe tunuri, mitraliere, o ancoră, două coşuri, trei catarge şi puntea de lemn.
Navă rusească s-a scufundat în timpul unei bătălii care a avut loc în apropierea insulei în urmă cu 113 ani, între ruşi şi japonezi.
Vasul a fost atât de grav avariat încât căpitanul a decis scufundarea lui deliberată, după evacuarea celor 600 de soldaţi şi membri ai echipajului, către insula cea mai apropiată.
Andrew Stevens, CNN Correspondent: "Şi de abia de aici încolo lucrurile devin interesante. Ruşii n-au vrut ca vasul să cadă în mâinile japonezilor pentru că, potrivit unor relatări, nava Dmitri Donskoy avea o fabuloasă încărcătura de aur."
Potrivit zvonurilor, vasul ar fi avut la bord 200 de tone de monede şi lingouri de aur cu o valoare estimată la peste 132 de miliarde de dolari la valoarea de astăzi a metalului prețios. Aţi auzit bine: miliarde! Comoara urma să finanţeze războiul împotriva japoniei.
Andrew Stevens, CNN Correspondent: "Vasul Dmitrii Donskoi şi-a trădat deja localizarea. Rămâne deocamdată un mister ce zace sub aceste rămăşiţe putrezite".
Experţii ruşi şi-au exprimat totuşi scepticismul cu privire la existenţa aurului pe vas. Potrivit lor, o încărcătură atât de preţioasă n-ar fi fost transportată cu o navă de război, ci cu trenurile, care erau mult mai sigure.