Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Le vom cere socoteală". Momentul în care Israelul va răspunde atacului lansat de Iran. De ce depinde riposta

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cabinetul israelian de război s-a reunit și luni. Lumea întreagă așteaptă un răspuns, după atacul fără precedent cu peste 350 drone și rachete lansat de Iran.

Potrivit presei israeliene, în ședință s-au discutat mai multe opțiuni de ripostă. Dar cabinetul condus de premierul Benjamin Netanyahu caută să aleagă un răspuns care să nu fie respins de Statele Unite.

Washingtonul, dar și principalii aliați occidentali, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, au făcut apel la reținere, pentru ca un eventual contraatac dur al Israelului riscă să declanșeze un război amplu în Orientul Mijlociu.

Armata Israelului a prezentat o serie de opțiuni pentru posibile riposte împotriva Iranului, pe care le ananlizează cabinetul de război, reunit, luni, din nou, după ce ședința de urgența de duminică s-a încheiat fără nicio decizie.

Unii politicieni susțin că trebuie transmis un mesaj puternic Teheranului. Cu toate acestea alți membri marcanți ai cabinetului de război insistă pentru reținere.

Citește și
iranieni
Adversarii lumii democratice devin tot mai interconectați. Cum a atacat Iranul în Israel după exemplul Rusiei în Ucraina

Benny Gantz, ministrul Cabinetului de Război și liderul Alianței Unitate Națională: "În fața amenințării din partea Iranului, vom constitui o coaliție regională și vom cere socoteală Iranului, într-un mod și într-un moment care ne convin".

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU: "Acest atac a trecut peste fiecare linie roșie, iar Israelul își rezervă dreptul legal de a riposta. Nu suntem o broască într-un borcan cu apă clocotită. Suntem o națiune de lei".

Într-o convorbire telefonică peste noapte, președintele american i-a reconfirmat premierului israelian Benjamin Netanyahu "angajamentul ferm" al Americii față de securitatea Israelului. I-a transmis, însă, și că Statele Unite nu vor susține nicio acțiune de contraatac a Israelului, care ar putea declansa un razboi la scara mare în Orientul Mijlociu

John Kirby, purtătorul de cuvânt Consiliului pentru Securitate al Casei Albe: "Aceasta a fost o reușită incredibilă, dovedind cu adevărat superioritatea militară a Israelului și, la fel de important, superioritatea lor diplomatică, arătând că au prieteni în regiune. (Președintele Biden) a fost, de asemenea, foarte clar: Nu vrem un război cu Iranul. Nu vrem un conflict de o amploare și mai mare (în Orientul Mijlociu). Nu vrem ca situația să escaladeze".

Biden i-a convocat într-o videoconferința pe liderii mondiali din G7, care au condamnat și ei atacul Iranului, dar, în același timp au făcut apel la de-escaladare.

David Cameron, ministrul britanic de Externe: "Îi înțeleg pe deplin pe cei din Israel care doresc să vadă mai mult (o ripostă dură). Dar cred că acum este momentul să gândim cu capul, nu doar cu inima, să fim inteligenți și nu doar duri. Și cred că ar fi inteligent să observăm că, de fapt, atacul Iranului a fost un eșec. (Ca aliați) ne străduim să evităm escaladarea".

Emmanuel Macron, președintele Franței: "Vom încerca să convingem Israelul că nu ar trebui să răspundem prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului, prin convingerea țărilor din regiune că Iranul reprezintă un pericol și prin sporirea sancțiunilor".

După atacul Iranului, a fost convocată, ]n noaptea de duminic[ spre luni, și o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, la solicitarea Israelului.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "E timpul să facem un pas înapoi de pe marginea prăpastiei. Este vital să evităm orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. Nici acea regiune, nici restul lumii nu-și pot permite mai multe războaie".

"Nu vor trece la fapte"

Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe: "Sfatul nostru pentru toți susținătorii regimului sionist criminal este să aprecieze acțiunea responsabilă și măsurată a Iranului (atacul împotriva Israelului) și să împiedice regimul sionist să comită mai multe acte rele, care ar aduce consecințe de neimaginat".

Reporter Sky News: Oficialii israelieni spun că vor răspunde într-un mod semnificativ. Ce părere aveți?

Amir Saeid Iravani, ambasadorul Iranului la ONU: "Cred că e o amenințare doar din vorbe, nu vor trece la fapte".

Reporter Sky News: E o amenințare deșartă?

Amir Saeid Iravani, ambasadorul Iranului la ONU: "Ei (israelienii) știu că ar putea fi și o a doua ripostă, așa că înțeleg implicațiie. Următoarea (ripostă) va fi și mai fermă".

Israelul dispune de avioane de luptă de ultimă generație

Israelul - un stat cu o populație de nouă ori mai mică decât cea a Iranului - are una dintre cele mai redutabile forțe armate din lume, dar a dovedit și o capacitate defensivă uimitoare împotriva raidurilor aeriene.

În privința avioanelor de luptă, israelienii ar avea 14 escadrile formate din sute de avioane, inclusiv avioane americane de ultimă generație F35.

De partea cealată, Iranul a investit masiv în ultimii ani în dezvoltarea unui arsenal uriaș de rachete și drone. Dar nu dispune de sisteme moderne de apărare antiaeriană și de avioane de luptă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult