Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lavrov: „Îi vom ajuta pe ucraineni să scape de regimul actual care este împotriva poporului și anti-istoric”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Țările europene, care nu depind de gazele rusești, trebuie să fie solidare, cu cele care au probleme cu stocurile”, a declarat șefa Comisiei Europene.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

De altfel, Spania anunțase că preferă să-și tripleze livrările de gaze proprii, spre continent, în loc să diminueze cu 15% consumul, așa cum a propus Bruxelles-ul.

Pe de altă parte, Statele Unite lucrează cu Ucraina la un "plan B" destinat exportului de cereale. Proiectul implică transportul rutier, feroviar și fluvial, trimiterea de barje și ajustarea căilor ferate, astfel încât să fie aliniate cu cele din Europa. „Și asta, pentru că nu putem avea pic de încredere, în cuvântul lui Vladimir Putin”, a explicat reprezentanta Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Aflat la Cairo, unde caută clienți pentru exporturile de energie, șeful diplomației ruse și-a contrazis propria declarație din aprilie, când spunea că Moscova nu plănuiește să schimbe regimul de la Kiev.

Citește și
atac port odesa
Kremlinul susţine că atacurile ruseşti de la Odesa nu afectează exporturile de cereale din Ucraina

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Categoric, îi vom ajuta pe ucraineni să scape de regimul actual care este împotriva poporului și anti-istoric”.

În acest timp, la Moscova, șefa canalului Russia Today și președintele Comisiei de apărare din Duma de Stat îi avertizau pe ucraineni că îi așteaptă anihilarea.

Andrey Kartapolov, președintele Comisiei de apărare din Duma de Stat: „Va fi o capitulare necondiționată. Acum, Putin folosește grânele, căldura, lumina, gazul ca arme. Probabil va începe să folosească și jucăriile pentru copii și la naiba cu ei!! Dacă asta vor!”.

Margarita Simonian, Russia Today: „Dacă ne plănuim viitorul mizând pe ridicarea sancțiunilor, dacă avem oameni la conducere care cred asta, acele persoane ar trebui să plece. Este clar pentru toată lumea că asta nu se va întâmpla. Suntem în mijlocul unor schimbări tectonice pentru economie, tehnologii, medicină, cultură. Am vești proaste: nu va mai fi ca înainte! Este evident că sancțiunile nu vor fi ridicate pentru că nu vom semna niciodată un acord de pace în condițiile dorite de Ucraina”.

Kievul, tot mai optimist

În tabăra cealaltă, și ucrainenii se declară convinși că, în cele din urmă, victoria va fi a lor, pentru că dreptatea e partea lor.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ucrainenii nu se vor lăsa înfrânți. Chiar și ocupanții recunosc că vom câștiga. Auzim asta în conversațiile lor tot timpul. În ceea ce le spun rudelor când îi sună”.

Drept dovadă, serviciul de contrainformații face publică interceptarea unei discuții, purtată zilele trecute de un soldat rus cu mama lui: „Mamă, azi a fost o nenorocire! La două dimineața, 15 camarazi au fost uciși pe când se uitau la filme pe tanc. Cu drona! Cu dronă, mamă, la naiba! Pur și simplu a zburat pe deasupra, a dat drumul la proiectil și a aruncat în aer tancul”.

De asemenea, cel puțin două lansatoare ale sistemului antiaerian S300 operat de armata rusă ar fi fost distruse de ucraineni în regiunea Herson, unde Kievul plănuiește o contraofensivă de amploare.

Sloviansk, o prioritate pentru trupele lui Putin

Loviturile ucrainene au avariat în ultima săptămână cele trei poduri controlate de ruși care duc în Herson. Responsabilii occidentali din domeniul apărării estimează că trupele rusești sunt forțate să se angajeze în diverse tactici de atenuare a efectelor avute de lansatoarele HIMARS, inclusiv măsuri de camuflaj și schimbarea constantă a pozițiilor. Aceste măsuri de limitare a daunelor îi împiedică pe ruși să dezlănțuie barajele masive de artilerie, folosite masiv în Luhansk.

În schimb, în Sloviansk, primarul a cerut evacuarea de urgență a locuitorilor. Situat în regiunea Donețk, orașul, parţial distrus, este un obiectiv prioritar pentru armata rusă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult