Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Navalnîi se simte mai bine și coboară din pat. Franța și Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok

Starea disidentului rus Aleksei Navalnîi s-a îmbunătăţi şi mai mult şi „poate să coboare din pat pentru perioade scurte de timp”, a anunţat luni spitalul din Berlin unde acesta este internat, relatează dpa.

„Pacientul a fost scos cu succes de pe ventilaţie mecanică”, se menţionează într-un comunicat al spitalului Charite din Belin.

Spitalizat la sfârşitul lunii august în Siberia, în comă, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Aleksei Navalnîi a fost trezit din coma sa indusă medical săptămâna trecută.

Laboratoare din Franța și Suedia au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok  

Guvernul german a anunţat luni că alte două laboratoare au confirmat în mod independent că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok şi a îndemnat din nou Rusia să coopereze în anchetă, informează Reuters.

Citește și
Aleksei Navalnîi
Agentul Noviciok folosit asupra lui Navalnîi, „mai puternic” decât variantele anterioare

Laboratoare specializate din Suedia şi Franţa au confirmat rezultatele iniţiale din Germania, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

"Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strâns contact cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi", a adăugat Seibert.

Această declaraţie survine după ce Berlinul a adus cazul Navalnîi în discuţie la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Berlinul şi partenerii săi occidentali cer explicaţii Moscovei, care respinge categoric aceste acuzaţii şi deocamdată a iniţiat doar verificări preliminare în acest caz, fără a declanşa o anchetă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult