La 2 ani de la alungarea ISIS, orașul natal al dictatorului Gaddafi este încă o ruină
Recuperarea orașului s-a datorat militanților din Nordul Africii care au luptat intens. Locuitorii s-au întors în oraș, însă spun că Guvernul și comunitatea internațională nu i-au ajutat să-l reconstruiască.
”Ne-am fi dorit să nu ne fi întors și să ne vedem orașul așa. Unii s-au întors și s-au îmbolnăvit. O rudă a făcut infarct când și-a văzut casa în ruine. Nu avea ce să mănânce și nu avea unde să locuiască. Nimeni nu s-a oferit să-i compenseze pierderile", a spus un locuitor, citat de BBC.
”Au folosit ajutorul pentru a ne umili. Nu vrem caritate, vrem să ne reconstruiască orașul sau vom merge în Europa", a afirmat un alt cetățean.
Războiul de șapte luni împotriva ISIS a distrus orașul care se lupta deja să se reabilitze după răscoala care l-a demis pe Gaddafi.
Economia Libiei este zdruncinată de război și reformele politice, iar amenințarea Statului Islamic este departe de a se fi terminat. Mai mulți militanți oprează în deșertul din sudul orașului.
Potrivit BBC, militarii luptă pentru a împiedica preluarea orașului Sirte de grupul islamic.
”E destul de greu să protejezi un oraș atât de mare ca Sirte. Este legat de Libia sudică, unde securitatea este slabă. Acest lucru face face să fie o provocare pentru soldații mei. Dacă libienii nu își unesc forțele pentru a lupta împotriva acestui grup, militanții ar putea reveni", a declarat unul dintre comandanți pentru BBC.
Sirte a fost orașul natal al lui Gadaffi și a fost câmp de luptă de multe ori. Locuitorii au parte de un viitor nesigur cât timp Libia este un stat fragil.
Pe 20 octombrie 2011, Gaddafi a fost capturat de către revoluționari în timp ce încerca să fugă din orașul Sirte. Curtea Internațională de Justiție a deschis o anchetă în privința morții lui sale, apreciindu-se că este vorba despre o crimă de război.