Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kremlinul a ales să nu se bage fie din cauza „rivalităților și luptelor de putere”, fie pentru că nu a putut evalua pe deplin amploarea potențialelor consecințe, conform Ukrainska Pravda.
„Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie. Motivele pentru care s-a permis să se întâmple
De ce au permis acest lucru să se întâmple - există mai multe opțiuni. Prima este, așa cum este obiceiul lor, o luptă pentru a îndepărta acum câțiva oficiali. O altă posibilitate este că au subestimat efectiv amploarea a ceea ce s-ar întâmpla. Au crezut că va fi mai localizat și au vrut să dea vina pe Ucraina pentru tot”, a declarat Kirilo Budanov.
Potrivit lui Budanov, Rusia știa de unde vor veni grupurile de luptă, prin ce țări urma să se deplaseze pentru a ajunge pe teritoriul Rusiei.
Generalul a remarcat că Kremlinul a schimbat deja de trei ori varianta a ceea ce s-a întâmplat în Crocus City Hall, lângă Moscova, încercând să lege cumva Ucraina de atacul terorist.
„Am început să vedem explicații venind din partea lui Patrușev și Bortnikov, care m-au acuzat personal, pe mine și pe Ucraina. Lucruri absurde. De asemenea, dacă să ne referim la această problemă delicată - chiar dacă vorbim despre inamici, eu, în principiu, nu aprob actele teroriste împotriva civililor”, a adăugat Budanov.
Șeful serviciilor de informații ucrainene a adăugat că Rusia însăși a semănat haosul și a crezut ferm că îl poate controla.
Aproape 100 de persoane sunt încă dispărute. Bilanțul morților ar putea fi mult mai marePână la 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbaţi înarmaţi au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor dintr-o sală de concerte.
Bilanţul oficial al atacului de la Crocus City Hall se ridică acum la 140 de morţi şi 182 de răniţi. Dar BAZA, care are contacte bune în cadrul serviciilor de securitate şi de aplicare a legii din Rusia, susţine că alte 95 de persoane au apărut pe listele întocmite de serviciile de urgenţă pe baza apelurilor oamenilor care îşi caută rudele dispărute.
„Aceste liste includ persoane cu care rudele nu au reuşit să ia legătura de la atacul terorist, dar care nu se află pe listele cu răniţi şi morţi”, a afirmat BAZA. „Unele dintre aceste persoane au murit, dar nu au fost încă identificate”, menţionează canalul de ştiri.
Anchetatorii ruşi au declarat că atacul a fost comis de patru bărbaţi care au folosit arme automate Kalaşnikov. Peste 500 de cartuşe au fost găsite la faţa locului.
Împuşcăturile au început cu puţin timp înainte ca trupa rock din epoca sovietică „Piknik” să cânte în faţa unei săli pline, în care se aflau circa 6.200 de persoane.
Mai mult de 200 de persoane s-ar putea să se fi aflat încă în clădirea în flăcări cu câteva momente înainte ca acoperişul acesteia să se prăbuşească, a relatat, sâmbătă, BAZA, citând surse din serviciile de urgenţă care au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere.
Canalele sociale ruseşti au fost inundate în zilele care au trecut de la atac cu apeluri de a ajuta la găsirea victimelor. Pe un grup de chat pe Telegram numit „Crocus. Help Centre”, prietenii şi rudele au împărtăşit numele spectatorilor dispăruţi de la concert şi au cerut ajutor.
„Era cineva pe listă cu numele Igor Valentinovici Klimencenko?”, scria un utilizator sâmbătă seara. „Poate cineva să trimită lista cu victimele?”, solicita el.
Numele Klimencenko nu se afla pe lista cu morţii confirmaţi publicată de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.
O altă persoană a scris pe acelaşi chat că unchiul lor lucra nu departe de Crocus şi că nu a mai luat legătura cu el de la atac. „Sunt foarte îngrijorat”, a scris nepotul sâmbătă seara.
Presa locală din regiunea Briansk, din sud-vestul Rusiei, a relatat miercuri că o femeie încă îşi căuta fiul, Dmitri Başlikov, un profesor din Moscova care a mers la concertul „Piknik” împreună cu un prieten, care a reuşit să scape. Nici numele lui Başlikov nu se afla pe lista Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.
De atunci, mai multe persoane dispărute au fost confirmate decedate, cum ar fi Arseni, în vârstă de 15 ani, care a mers la concert împreună cu mama sa, Irina Vedeneeva.
Canalul de Telegram SHOT a publicat duminică o fotografie a lui Arseni, despre care a spus că i-a trimis-o bunicii sale cu puţin timp înainte de începerea concertului, împreună cu apeluri din partea „pensionarei îndurerate” pentru a ajuta la găsirea lui. Mama sa a fost deja confirmată ca fiind moartă, a precizat SHOT.
În fotografie, Arseni, într-un hanorac negru cu glugă, stă în faţa unui poster al trupei Piknik, despre care SHOT a spus că era formaţia sa preferată. Luni, canalul a scris că trupul lui Arseni a fost găsit şi identificat de rudele sale. Numele mamei şi al fiului se află acum pe lista de morţi confirmaţi publicată de Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă.