Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kim, Stalin sau Assad fac de râs victoria lui Putin din „prezidențiale”. Ce rezultate au bifat marii dictatori anti-Occident

Vladimir Putin (71 de ani) a câștigat al cincilea mandat de președinte al Rusiei cu un procent de „doar” 87,28%. Însă, liderul Kremlinului nu se poate lăuda cu acest rezultat în comparație cu ce au obținut unii dictatori din lume.

Vladimir Putin rămâne în fruntea Rusiei și pentru următorii șase ani. Kremlinul a anunțat, luni, că a fost reales preşedinte cu 87,28% din voturi, potrivit rezultatelor definitive publicate de Comisia electorală după numărarea tuturor voturilor exprimate în secţiile din Rusia.

Aceasta este, totodată, cea mai mare cotă pe care Putin a revendicat-o în oricare dintre cele cinci victorii ale sale în alegerile prezidențiale din 2000 încoace.

Publicația POLITICO a întocmit o listă a liderilor de stat care au susținut că au avut un succes răsunător la propriile alegeri.

Kim Jong-Un

Kim Jong-Un i-a succedat tatălui său în funcția de "lider suprem" al Coreei de Nord în 2011, fiind al treilea membru al dinastiei familiei sale care conduce țara. De atunci, țara a organizat alegeri în mare parte simbolice pentru organul parlamentar - care, de obicei, se caracterizează printr-o prezență la vot de 99,99% și în care oamenii votează "da" sau "nu" pe un buletin de vot cu un singur candidat. De obicei, fiecare candidat răzbește cu, eronat, 100% din voturi în circumscripțiile lor, inclusiv Kim Jong Un în 2014 și sora sa Kim Yo Jong în 2019.

Citește și
vladimir putin
Putin spune că ar fi deschis la o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris
Aleksandr Lukașenko

În august 2020, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a obținut 80% din voturi la alegerile prezidențiale din Belarus, asigurându-și un nou mandat. Rezultatul alegerilor - considerate în general frauduloase și care au avut loc după ce acesta l-a încarcerat pe liderul opoziției Serghei Tikhanovsky, soțul Sviatlanei Tsikhanouskaya, care i-a preluat mandatul - a declanșat un val de proteste în masă și zadarnice în întreaga țară, grupurile pro-democratice și liderii opoziției cerând înlăturarea lui Lukașenko. Lukașenko, care se află la putere din 1994, a preluat mai multe pagini din cartea lui Putin privind conducerea, reprimând opoziția și modificând legile pentru a-și acorda imunitate pe viață.

Iosif Stalin

Dictatorul sovietic Iosif Stalin a rămas la putere la Moscova timp de trei decenii înainte de a muri în 1953. Alegerile din timpul domniei sale au decurs așa cum era de așteptat: o prezență ridicată la vot și 100% din voturi pentru autocratul comunist fără opoziție. Odată cu victoria sa din weekend, Putin a făcut un pas mai aproape de a-l înlocui pe Stalin ca cel mai longeviv conducător al Rusiei.

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad este președinte al Siriei din anul 2000, după moartea tatălui său, Hafez al-Assad, care a domnit timp de 30 de ani. În timpul domniei sale, Assad a adus acasă mai multe "victorii" electorale zdrobitoare, obținând aproape 89% din voturi în 2014 și peste 95% în 2021, toate în alegeri considerate pe scară largă ca fiind frauduloase. Aceste mari victorii au venit în timpul unui război civil devastator în care Assad (cu ajutorul lui Putin, spune sursa citată) a zdrobit opoziția multilaterală, ucigând sute de mii de oameni într-un conflict care a durat mai mult de un deceniu.

Ilham Aliyev

Chiar luna trecută, președintele Azebaijanului, Ilham Aliyev, a obținut aproape 94% din voturi în cadrul unor alegeri pătate în Caucazul de Sud. Aliyev, a cărui țară va găzdui la sfârșitul acestui an summitul ONU privind clima COP29, și-a asigurat cel de-al cincilea mandat la conducerea unei națiuni care este clasată ca fiind una dintre cele mai puțin libere din lume. Observatorii externi au declarat că alegerile au fost afectate de o reprimare dură a activiștilor opoziției și a jurnaliștilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult