Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kim Jong Un îi face o declarație emoționantă de dragoste lui Vladimir Putin. Cum i s-a adresat în urarea de ziua de naștere

Kim Jong Un l-a numit pe Vladimir Putin ”cel mai apropiat tovarăș al meu” în mesajul trimis de dictatorul nord-coreean omologului său rus cu ocazia zilei de naștere a liderului de la Kremlin.  

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis urări încărcate de ”profunde emoții” președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a numit „cel mai apropiat tovarăș al meu”, într-un mesaj care elogiază ”alianța invincibilă” și ”relația eternă” dintre Coreea de Nord și Rusia, cu ocazia zilei de naștere a liderului de la Kremlin, care a împlinit luni 72 de ani.

Relațiile dintre Phenian și Moscova s-au adâncit de la începutul războiului din Ucraina - într-o mișcare care îngrijorează Occidentul, scrie BBC.

În paralel, dictatorul nord-coreean a anunțat că va accelera măsurile pentru a face din țara sa o superputere militară cu arme nucleare.

Citește și
Samjiyon
Coreea de Nord își redeschide granițele pentru turiști. Destinația: ”Utopia socialistă”, un oraș care apare doar pe timbre

Iată și cum sună mesajul integral transmis de Kim Jong Un lui Vladimir Putin, potrivit agenției nord-coreene de presă KCNA.

”Cel mai apropiat tovarăș al meu Vladimir Vladimirovici Putin,

Îți trimit felicitări sincere și calde de ziua ta.

Ați obținut succese remarcabile în cursul apărării cu hotărâre a suveranității, securității, dezvoltării și intereselor țării dvs. și a construirii unei Rusii puternice, cu o conducere energică și înțeleaptă, prin asumarea unei sarcini grele și sfinte pentru prosperitatea Rusiei și promovarea bunăstării oamenilor săi pentru o lungă perioadă de timp, bucurându-se astfel de încrederea și sprijinul lor nemărginit.

Îmi amintesc încă cu profundă emoție zilele în care am dezvoltat relațiile tradiționale RPDC-Rusia într-o alianță invincibilă și o relație strategică eternă, bazată pe idealul comun de independență și dreptate, și am adâncit prietenia noastră declarând lumii împreună cu tine: stabilirea parteneriatului strategic cuprinzător între cele două țări la Phenian pe 19 iunie trecut.

Întâlnirile și legăturile tovărășești care urmează să fie continuate între noi în viitor vor avea o contribuție pozitivă la consolidarea în continuare a bazei eterne a prieteniei și relațiilor strategice și de cooperare RPDC-Rusia, care au fost puse pe calea unei noi dezvoltări cuprinzătoare și la apărarea păcii regionale și globale și a justiției internaționale.

Cred că veți conduce, ca întotdeauna, marea Rusie pe drumul victoriei și al gloriei pline de vigoare.

Profitând de această oportunitate, reafirm sprijinul nostru deplin și dezinteresat și solidaritatea față de cauza justă a armatei și poporului rus.

Voi ridica un pahar pentru sănătatea ta și un succes cât mai mare în munca ta, felicitându-te de ziua ta aici, la Phenian, împreună cu prietenii mei.

Phenianul va fi mereu alături de Moscova.

Cel mai apropiat tovarăș al meu”.

Relația dintre Coreea de Nord și Rusia datează de zeci de ani, încă din epoca lui Stalin și a lui Kim Il-sung, bunicul actualului Kim.

Coreea de Nord a dezvoltat relația cu Rusia pentru că nu are încredere în China 

Uniunea Sovietică a sprijinit Coreea de Nord la începuturile sale cu arme și tehnologie, iar Phenianul nu a dorit niciodată să se bazeze complet pe China - în care nu are deplină încredere.

La începutul acestui an, Putin și Kim au semnat un acord prin care se angajează că se vor ajuta reciproc în cazul unei „agresiuni” împotriva oricărei țări – deși nu era clar ce ar putea constitui o astfel de agresiune.

Kim este acuzat că ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei furnizându-i arme în schimbul asistenței economice și tehnologice. Există, de altfel, tot mai multe dovezi că Rusia a desfășurat rachete nord-coreene în Ucraina.

Pentru Putin, relația este probabil mai mult tactică decât strategică. Are nevoie de sprijin pentru războiul său din Ucraina, iar Coreea de Nord va fi cu siguranță dispusă să-i vândă orice muniție ar fi dispus să plătească.

Jeffrey Lewis, director la Centrul James Martin pentru Studii asupra Neproliferării, a declarat anterior că atât Kim, cât și Putin „încearcă să reducă durerea sancțiunilor internaționale prin crearea unei rețele alternative de prieteni și parteneri dincolo de atingerea sancțiunilor SUA”.

Coreea de Nord dezvoltă un submarin nuclear

Cu siguranță, Coreea de Nord poate beneficia enorm de pe urma accesului la tehnologia militară rusă – care, în ciuda problemelor Rusiei, este încă mult mai avansată decât sistemele proprii și de inginerie inversă ale Coreei de Nord.

Coreea de Nord încearcă în primul rând să-și perfecționeze arsenalul nuclear și de rachete. A făcut progrese foarte surprinzătoare în ultimul deceniu în ceea ce privește producerea de noi sisteme de rachete și miniaturizarea dispozitivelor sale nucleare.

Dar Rusia are modele mult mai avansate de focoase termonucleare, modele de vehicule de reintrare și modele de motoare de rachetă solide.

În timpul unei vizite a lui Kim în Rusia, în septembrie 2023, Putin promisese că va ajuta Coreea de Nord să-și dezvolte sateliții, după mai multe lansări eșuate de către Phenian.

Un parlamentar sud-coreean a susținut, de asemenea, marți, că armata Seulului a detectat semne aparente că Coreea de Nord a început să construiască un posibil submarin cu propulsie nucleară.

Citând agenția de informații din Coreea, Kang Dae-sik a spus că construcția este încă în faza incipientă și „este nevoie de o confirmare suplimentară dacă este alimentată cu energie nucleară”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult