Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kamala Harris a început să scadă în sondaje. Ce greșeli comite democrata de când a intrat în cursa pentru Casa Albă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Democrata Kamala Harris scade în preferințele alegătorilor americani, în timp ce rivalul ei, republicanul Donald Trump, este în creștere. Asta indică cele mai recente sondaje de opinie.

Noile rezultate, apărute cu trei săptămâni înainte de scrutinul din 5 noiembrie, au provocat panică printre democrați, care se tem tot mai mult, că după câteva luni în care erau absolut siguri de victoria lui Harris, vor scăpa printre degete președinția Americii.

Două sondaje noi, realizate de posturile ABC si NBC, arată că fostul președinte Donald Trump a redus avantajul național de 5 puncte pe care îl avea vicepreședinta Kamala Harris. Candidata democrată este conștientă de faptul că pierde teren.

Kamala Harris: „Este o cursă ce va fi disputată până în ultima clipă, iar noi (democrații) nu suntem favoriți. Așa că avem mult de muncă”.

Sondajele constată că alegatorii au mai multă încredere în planurile republicanului legate de imigrația ilegală și economie.

Citește și
Donald Trump și Kamala Harris
Kamala Harris vrea să joace cartea sănătăţii împotriva lui Donald Trump

Larry Sabato, director, Centrul pentru Politică, Universitatea din Virginia: „Democrații sunt îngrijorați și au dreptate să fie, pentru că este vorba de multiple sondaje, efectuate de organizații diferite. Iar situația e chiar mai complicată decât se vede. Sunt destui care nu recunosc că votează pentru Trump, s-a întâmplat asta și în 2026 și în 2020”.

Alarmant este că sprijinul lui Harris în rândul minorităților este substanțial mai mic decât cel de care a beneficiat Joe Biden în 2020.

Printre alegătorii de culoare, 15% dintre aceștia intenționează să voteze pentru Trump – cu șase puncte în creștere față de 2020. Tendința este și mai accentuată în cazul bărbaților de culoare, ceea ce l-a făcut pe fostul președinte Barack Obama să spună lucrurilor pe nume în câteva declarații controversate.

Barack Obama: „O să mă adresez direct bărbaților. Am impresia că nu vă împăcați cu ideea unei femei președinte. Așa că vă gândiți să nu ieșiți la vot ori chiar să votați pe cineva care vă denigrează dintotdeauna? Așa ceva nu e acceptabil! Încep să cred că nu înțelegeți cu adevărat ce e în joc la aceste alegeri”.

În urma acestor declarații, unii l-au acuzat pe Obama de elitism și chiar rasism.

Ce îi lipsește Kamalei Harris

Strategi democrați citați de presa americană au găsit mai multe explicații pentru care vicepreședinta americană pierde voturi.

Pe de o parte, percepția este că democratei îi lipsește încrederea și se teme să răspundă la întrebări pe care echipa ei nu le-a primit dinainte. De la intrarea în cursa pentru Casa Albă, Harris nu a organizat nicio conferință de presă și a acceptat doar interviuri cu ziariști sau moderatori favorabili democraților.

Potrivit analiștilor, mulți dintre alegatorii lui Joe Biden inclină acum către Trump, cum a scos la iveală refuzul influentului sindicat al transportatorilor rotatorilor americani de a o susține pe Kamala.

Tot în acest context trebuie menționate mai multe relatări din presa americană potrivit cărora Biden și apropiații lui sabotează în mod deliberat campania Kamalei Harris. De când a fost silit să iasă din cursă în iulie, Biden s-a remarcat prin absență în campania electorală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult