Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Jurnaliştii sunt „nemernici însetaţi de sânge” şi au nevoie de frânare, spune prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, i-a numit marți pe jurnaliștii de la principalele instituții de presă „nemernici însetați de sânge” și i-a amenințat cu noi restricții.

Inclusiv cu un supraveghetor național al presei, despre care criticii spun că echivalează cu o cenzură guvernamentală.

Fico a explodat la o conferință de presă după ce un jurnalist l-a întrebat despre tensiunile din coaliția sa guvernamentală formată din trei partide.

„Din prima zi a rezultatelor parlamentare [sept. 30, 2023], nu ne-ai lăsa [în pace] nici un minut. Ne-ați atacat ca niște nenorociți însetați de sânge”, a spus Fico.

El a evidențiat principalele cotidiene slovace independente Denník N și Sme, precum și portalul Aktuality.sk, care au criticat guvernul său și cu care a încetat orice comunicare.

„Îți citești articolele după ce le-ai scris? Nu cred că o faci... Este pură ură. Ești stăpânit de diavol”, a continuat Fico. De asemenea, a dat vina pe jurnalişti pentru atacul din luna mai în care un bărbat înarmat l-a împuşcat de patru ori în stomac.

„Vrei doar rău, rău, rău și rău, și de aceea atmosfera [în societate] este așa cum este”, a spus Fico. El a continuat să enumere diferitele măsuri pe care guvernul său le-ar putea lua împotriva presei, care, a spus el, „fac tot ce vor, fără a-și asuma absolut nicio responsabilitate”.

„A sosit momentul când va trebui să răspundem la astfel de lucruri”, a spus Fico, adăugând că „haosul mediatic” care cuprinde Slovacia „nu există în nicio altă țară din UE”. Premierul a spus că sprijină înființarea unei autorități naționale de presă și sancțiuni pentru jurnaliștii care nu reușesc să corecteze erorile în ceea ce scriu, adăugând că toți jurnaliștii ar trebui să urmeze cursuri de recalificare la fel ca „avocații și notarii publici”. Politicienii din opoziție au reacționat cu indignare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult