Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Judecătorii Curții Penale Internaționale au emis mandat de arestare pe numele lui Putin pentru presupuse crime de război

Your browser doesn't support HTML5 video.

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina, scrie SkyNews. 

Curtea a declarat că președintele rus „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

De asemenea, a emis un mandat de arestare pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru drepturile copilului, pe baza unor acuzații similare.

Moscova a negat acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Kievul a salutat imediat anunţul CPI, anunţând că ”Acesta este doar începutul”.

Parchetul ucrainean a salutat, la rândul său, o decizie ”istorică”.

Zakharova: Deciziile Curții Penale Internaționale nu au niciun sens

Maria Zakharova, Directoarea Departamentului de Informare și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a declarat pe contul de Telegram: ”Deciziile Curții Penale Internaționale nu au niciun sens pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic.

Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar eventualele „mandate” de arestare venite de la Curtea Internațională de Justiție vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”.

Medvedev a transmis de asemenea un mesaj sfidător: 

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a comparat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva lui Vladimir Putin cu hârtia igienică.

"Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie", a scris el pe Twitter în engleză, terminându-şi mesajul cu un emoticon simbolizând hârtia igienică.

Rusia a comis crime de război 

Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alţii obligându-i să stea alături de cadavre.

Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanităţii, însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina după invazia rusă în această ţară, au declarat joi experţii Naţiunilor Unite, care recomandă totuşi continuarea studiilor pe această temă, conform news.ro.

Raportul afirmă că forţele ruse au efectuat atacuri "nediscriminatorii şi disproporţionate" asupra Ucrainei şi cere ca autorii să fie traşi la răspundere. "Conflictul armat în curs de desfăşurare din Ucraina a avut efecte devastatoare la diferite niveluri", a declarat Erik Mose, preşedintele comisiei, în cadrul unei conferinţe de presă. "Pierderile umane şi nepăsarea generală faţă de viaţa civililor sunt şocante", a mărturisit el.

Raportul arată că cel puţin 13 valuri de atacuri ruseşti din octombrie asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, precum şi utilizarea de către aceasta a torturii "pot constitui crime împotriva umanităţii". Raportul constată, de asemenea, că aproximativ 16.000 de copii au fost transferaţi şi deportaţi ilegal din Ucraina, citând o cifră a guvernului ucrainean. Rusia neagă acuzaţia, spunând că a evacuat persoane în mod voluntar din Ucraina.

Alţi copii au fost forţaţi să asiste la violarea celor dragi sau, într-un caz, au fost reţinuţi în subsolul unei şcoli alături de cadavrele celor decedaţi, se arată în raport.

Victimele din centrele de detenţie ruseşti au fost supuse la şocuri electrice cu ajutorul unui telefon militar - un tratament cunoscut sub numele de "apel către Putin" - sau au fost atârnate de tavan în "poziţia papagal", se arată în raport.

Comisia a găsit motive rezonabile pentru a trage concluzia că invazia Ucrainei se califică drept un act de agresiune.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult