Cine este liderul Juan Guaido, văzut drept un "salvator picat din cer" pentru Venezuela
Your browser doesn't support HTML5 video.
Misiunea lui este însă una titanică. Şi până la realizări majore are de atins obiective mici, dar vitale. Președintele auto-proclamat al Venezuelei luptă să deschidă graniţele ţării pentru ajutoarele umanitare internaționale.
Podul Tienditas de la frontiera Columbiei cu Venezuela, pe unde ar urma să fie livrat ajutorul umanitar internațional, a fost blocat de trupe loiale regimului Maduro. Un camion și o autocisternă sunt puse de-a curmezişul podului, în condiţiile în care populaţia se confruntă cu lipsuri crâncene.
”Oamenii sunt cu adevărat disperaţi, i-am întrebat ce aduc din Columbia şi mi-au răspuns că e vorba de bunuri de strictă necesitate: pâine, faină, lapte, ouă, multe scutece. Produse pe care nu şi le pot procura în Venezuela, fie pentru că rafturile magazinelor sunt goale, fie pentru că banii lor nu mai valorează nimic, din cauza hyperinflatiei”, a spus Isa Soares, CNN Internaţional Correspondent.
Tuturor acestor oameni le insuflă speranţă figura proaspătă a lui Juan Guaido, preşedinte autoproclamat şi recunoscut deja de majoritatea statelor occidentale.
Carismaticul politician de 36 de ani a fost deja comparat cu fostul preşedinte american, Barack Obama. Similitudinile sunt numeroase. Începând cu sloganul sau: ”Putem face asta? Da, putem!” Ori statura zveltă şi zâmbetul cuceritor:
Obama s-a remarcat în campanie prin gestul lui de a-şi sufleca mânecile. Şi Juan face asta, dar nu pentru că l-ar imita pe Obama, ci în mod natural.
”În plus şi eu şi mulţi alţi i-am spus că parcă şi seamănă cu Obama”, a declarat Norka Márquez, mama lui Juan Guaidó
Însă, Juan Guido are în față provocări pe care Barack Obama nu le-a cunoscut nicicând. În confruntarea lui cu Nicolas Maduro, Guaido cere o ruptură netă de trecut.
Juan Guaidó este unul din cei șase copii ai unei familii din clasa de mijloc: tatăl pilot, mama profesoară. După universitate, a participat la un seminar de guvernare şi management politic, organizat în colaborare cu CIA, de Universitatea din Washington.
Este probabil momentul când a fost ales de americani drept posibil vector al schimbării de regim în Venezuela.
De meserie inginer, căsătorit şi tatăl unei fetiţe de un an, Guaido se situează în stânga spectrului politic, însă, pentru fratele lui, rămâne un conservator:
Sam Kiley, CNN Senior Internaţional Correspondent: -Ce crede fratele tău despre cerceii din urechile tale? Simón Oviedo, fratele lui Juan Guaidó: -Nu-i plac deloc. Nici tatuajele mele nu-i plac.
Lipsa hranei şi a oricărei perspective au împins 3 milioane de oameni spre exil în ultimii ani. Şi clasa de mijloc se simte neputincioasă
”Salariul meu este cam de 11 dolari pe lună. E foarte dificil să supravieţuieşti din banii ăştia, aşa că depindem de prietenii şi familiile din străinătate, care ne trimit pachete şi bani”, a declarat Humberto Rojas, profesor.
Generaţiile mai vârstnice din Venezuela par să-şi accepte responsabilitatea pentru haosul din prezent şi sunt gata să lase loc tinerilor. Aceştia insistă că nu au ambiţii personale, ci sunt animaţi de dorinţa reală de a îndrepta țara către democraţie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!