Juan Carlos scapă de procesul intentat de fosta sa amantă. Corinna Larsen l-a acuzat de hărțuire
Justiţia britanică şi-a declinat competenţa în acest dosar, transmite AFP, conform Agerpres.
În hotărârea emisă, o judecătoare britanică a stabilit că „Înalta Curte a Angliei şi Ţării Galilor nu dispune de competenţa jurisdicţională pentru a judeca” această procedură, întrucât reclamanta „nu a probat suficient” că faptele aflate la originea plângerii sale s-au produs în Anglia.
Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), în vârstă de 59 de ani, a fost amanta lui Juan Carlos între anii 2004 şi 2009. Ea susţine că, după ruperea relaţiei lor, a fost hărţuită şi urmărită timp de opt ani la ordinul suveranului spaniol, ea şi copiii săi au primit ameninţări şi persoane necunoscute i-au pătruns în locuinţă.
Ea mai afirmă că Juan Carlos i-a cerut să-i restituie cadouri, cum ar fi bijuterii şi opere de artă, precum şi bani în sumă de 65 de milioane de dolari. Fostul rege, acum în vârstă de 85 de ani, respinge cu tărie toate aceste acuzaţii.
Corinna Larsen a depus plângere împotriva lui pentru hărţuire în anul 2020, la Londra, unde ea trăieşte în prezent, şi i-a cerut 150 de milioane de euro despăgubiri pentru prejudiciul psihologic şi pierderea de venituri provocate, susţine ea, de anxietate, cerând totodată emiterea unui ordin de restricţie împotriva fostului suveran.
Ea s-a declarat vineri „profund dezamăgită” de hotărârea justiţiei britanice, considerând „demoralizant să vedem că victimele hărţuirii adesea găsesc greu dreptate în sistemul nostru”. „Intimidarea şi hărţuirea continuă asupra mea şi copiilor mei şi urmăreşte să mă prăbuşesc de tot. Juan Carlos şi-a desfăşurat întreg arsenalul pentru a mă strivi şi puterea sa este imensă”, susţine fosta amantă a acestuia.
În decembrie anul trecut justiţia britanică i-a acordat fostului rege spaniol imunitate pentru perioada anterioară abdicării sale din anul 2014. Dar majoritatea faptelor invocate de fosta lui amantă s-ar fi petrecut, în versiunea acesteia, după 2014.
Personalitate respectată după ce a permis revenirea Spaniei la democraţie în urma morţii dictatorului Franco în anul 1975, regele Juan Carlos şi-a văzut popularitatea prăbuşindu-se începând din 2012, în urma scandalurilor personale şi dezvăluirilor despre modul său de viaţă opulent.
El a abdicat şi a părăsit Spania în urma scandalurilor provocate de acuzaţii de corupţie, în special aceea că ar fi încasat un comision de o sută de milioane de dolari din partea saudiţilor, comision legat de un contract privind construirea unei linii ferate de mare viteză între Mecca şi Medina.
Justiţia elveţiană a deschis un dosar legat de aceste acuzaţii, dosar între timp închis, dar în acest caz a fost implicată şi Corinna Larsen, către care Juan Carlos ar fi transferat 65 de milioane de dolari din acel presupus comision, sumă care corespunde celei despre care fosta lui amantă spune că el i-a cerut să i-o restituie.
Într-un podcast realizat de jurnalişti britanici, intitulat „Corinna şi regele” şi publicat anul trecut, Corinna Larsen spune că relaţia sa cu fostul rege spaniol i-a deschis porţile unei lumi „periculoase”.