Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Johnson&Johnson suspendă testele clinice cu vaccinul anti Covid. Un participant s-a îmbolnăvit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Grupul farmaceutic Johnson&Johnson a anunțat suspendarea testelor clinice cu vaccinul său anti Covid, după ce unul dintre participanții la studiu s-a îmbolnăvit.

Compania americană afirmă că un comitet independent de experți va verifica dacă simptomele persoanei respective, care nu au fost precizate, sunt legate sau nu de administrarea serului. Pe de altă parte, guvernul britanic pregătește studii clinice în care voluntari tineri și sănătoși să fie expuși virusului SARS-COV-2, pentru testarea eficienței vaccinurilor anti Covid.

Johnson & Johnson a suspendat faza a treia, cea finală, a testelor clinice în mai multe țări ale lumii ca măsură de precauție. Dar a insistat că există o diferență între o "pauză de studiu", ca urmare a propriei decizii a companiei, și o "oprire" instituită de o autoritate sanitară de reglementare.

Compania subliniază că la testele cu zeci de mii de voluntari se poate întâmpla ca cineva să se îmbolnăvească.

Nu este prima dată când testarea unui vaccin experimental anti-Covid este suspendată temporar. Studiul desfăşurat de Universitatea Oxford și compania Astra Zeneca a înregistrat, de asemenea, o afecțiune neurologică neexplicată. Dar, între timp, autoritățile de reglementare au decis că poate fi reluat.

Estefania Hidalgo, voluntar pentru Covid-19: "E felul meu de a recăpăta controlul asupra situaţiei, de a găsi un strop de speranţă. Pot face asta! Ca să contribui la rezolvarea crizei, aleg să nu mă tem!"

Criticii spun însă că aceste studii clinice nu sunt reprezentative, deoarece sunt expuşi doar tineri cu o formă fizică bună.

Chiar și în rândul tinerilor, riscuri există. Totuşi, vorbim despre un virus care a ucis peste un milion de oameni în 9 luni. În plus, ar fi nevoie şi de un grup de control pentru a fi siguri că virusul inoculat provoacă boala. Adică oameni care să fie expuşi fără a primi în prealabil vaccinul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult