Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Joe Biden a acordat cea mai înaltă medalie militară a SUA unui pilot din Războiul din Vietnam care nu a respectat un ordin

Președintele american Joe Biden a acordat cea mai înaltă medalie militară a Statelor Unite unui pilot de elicopter din Războiul din Vietnam care ... a ignorat un ordin direct.

Căpitanul de armată în retragere Larry Taylor, acum în vârstă de 81 de ani, a zburat cu elicopterul său Cobra într-un schimb de focuri, pentru a salva patru soldați americani de la o moarte aproape sigură în 1968.

I s-a ordonat să se întoarcă la bază, dar a refuzat când a aflat că nu a fost trimis niciun alt elicopter de salvare.

Un elicopter Cobra nu mai fusese folosit niciodată până atunci pentru o astfel de misiune, spune armata, potrivit BBC.

El a primit Medalia de Onoare la Casa Albă.

Citește și
omul junglei
Un bărbat supranumit „Omul junglei”, care a trăit 40 de ani în pădure, a murit de cancer

În noaptea de 18 iunie 1968, echipa de patrulă de recunoaștere cu rază lungă de acțiune pe care a salvat-o locotenentul Taylor, pe atunci prim-locotenent, a fost supusă unui foc intens și a fost înconjurată de trupe inamice în afara orașului Ho Chi Minh.

Rămas fără combustibil și muniție, a efectuat curse de atac la joasă înălțime, în timp ce inamicul a ripostat cu focuri intense la sol timp de aproximativ o jumătate de oră.

După ce și-a dat seama că ruta de scăpare a echipei era o capcană mortală, a transmis prin radio un nou punct de extracție.

Când oamenii au ajuns la locație, prim-locotenentul Taylor a aterizat cu elicopterul "cu un dispreț total pentru siguranța sa personală" pentru a-i lua pe cei patru militari, a precizat Casa Albă.

Bărbații au fost nevoiți să se agațe de partea exterioară a aeronavei pentru două persoane, deoarece nu era loc înăuntru.

Președintele Biden a declarat marți, la ceremonia de decernare a medaliilor:

"Elicopterul de salvare nu venea. În schimb, locotenentul Taylor a primit un ordin direct: "Întoarceți-vă la bază". Răspunsul său a fost la fel de direct: "Îmi scot oamenii de acolo. Îmi scot oamenii afară. Locotenentul Taylor avea să efectueze el însuși extracția, o mișcare care nu mai fusese realizată niciodată la bordul unui Cobra."

Avionul nativului din Tennessee a fost lovit de mai multe ori în timpul misiunii de salvare.

"A refuzat să renunțe. A refuzat să lase în urmă un camarad american", a declarat dl Biden. "Când datoria l-a chemat, Larry a făcut totul pentru a răspunde. El a rescris soarta a patru familii pentru generațiile următoare".

Doar 3.515 militari americani au primit Medalia de Onoare, din cele 40 de milioane de militari care au servit de la Războiul Civil încoace.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult