Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Jocul de putere din Orientul Mijlociu. Motivul pentru care China nu condamnă atacul Iranului asupra Israelului

China nu a condamnat atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului. În acest timp, țara încearcă să se poziționeze ca un actor cheie în Orientul Mijlociu.

O lectură a convorbirii telefonice dintre ministrul chinez de externe Wang Yi și omologul iranian Hossein Amir-Abdollahian de luni, relatată de presa chineză, a caracterizat atacul drept un „act de autoapărare”.

Declarația a fost remarcabilă deoarece nu a conținut nicio condamnare a atacului Iranului asupra Israelului de sâmbătă.

A fost prima dată când Iranul a lansat un atac direct asupra Israelului, într-o acțiune fără precedent care a intensificat temerile că regiunea ar putea fi în pragul unei escaladări a conflictului.

Amir-Abdollahian i-ar fi spus lui Wang că, în urma atacului Israelului din 1 aprilie asupra consulatului israelian din Damasc, Siria, „Iranul are dreptul la autoapărare ca răspuns la încălcarea suveranității sale”.

Citește și
Cabinet medical
Bloomberg: Uniunea Europeană la investiga achiziția de dispozitive medicale chinezești

„China condamnă cu fermitate și se opune cu fermitate atacului asupra secției consulare a ambasadei iraniene din Damasc, considerându-l o încălcare gravă a dreptului internațional și inacceptabil”, se arată în comunicat.

„China a luat notă de declarația Iranului potrivit căreia acțiunile întreprinse de acesta au fost limitate și au reprezentat un act de autoapărare ca răspuns la atacul împotriva consulatului iranian din Siria”, a declarat Wang.

În ultimii ani, China a căutat să se poziționeze ca un „broker de putere” în Orientul Mijlociu, scrie Insider.

Anul trecut, China a negociat o apropiere între rivalii regionali de lungă durată, Iranul și Arabia Saudită, într-o mișcare diplomatică îndrăzneață.

Analiștii consideră că printre interesele cheie ale Chinei în regiune se numără subminarea influenței SUA. Aceasta a criticat campania Israelului, aliat al SUA, în Gaza și a stabilit legături mai strânse cu Iran, inamicul regional al SUA.

China, un „client” important al Iranului

China este, de asemenea, un client important al petrolului iranian, iar anul trecut liderul chinez Xi Jinping a declarat că dorește să aprofundeze legăturile cu Iranul după ce s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raisi la Beijing.

Presupusul atac israelian asupra consulatului iranian de la 1 aprilie a ucis șapte persoane, inclusiv comandanți iranieni de rang înalt, și a dus la temeri privind un război direct între Israel și Iran.

Cele două țări duc de mult timp un război din umbră, Iranul susținând grupurile militante palestiniene și miliția libaneză Hezbollah în războiul lor împotriva Israelului. Însă atacurile teroriste din 7 octombrie ale Hamas și campania israeliană ulterioară din Gaza au crescut brusc tensiunile în regiune.

Liderii occidentali au condamnat atacurile cu rachete ale Iranului asupra Israelului, dar îl îndeamnă pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să fie moderat în răspunsul său.

Statele Unite au încercat să atragă China pentru a ajuta la prevenirea unui război regional mai mare, a declarat Departamentul de Stat.

În comunicat, China a lăudat Iranul pentru că a acționat cu moderație în răspunsul său la atacul ambasadei Israelului.

„China apreciază accentul pus de Iran pe faptul că nu a vizat țările regionale și vecine, precum și reiterarea sa privind continuarea continuă a unei politici de bună vecinătate și prietenie”, se arată în comunicat, citându-l pe Wang.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult