Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Japonia susține că nu se va lăsa păcălită de „zâmbetul diplomatic” al Phenianului

Decizia Japoniei de a face presiuni asupra Phenianului pentru abandonarea programului nuclear rămâne neschimbată, în ciuda deschiderii spre dialog pe care Coreea de Nord a manifestat-o la Jocurile Olimpice de la PyeongChang.

„Poziția noastră nu s-a schimbat. Sugerează că Phenianul trebuie forțat să își schimbe politicile privind programul nuclear și balistic”, a spus ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, într-o conferință de presă.

Oficialul japonez a mai spus că țara sa, asemenea altor state, își dorește ca Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud să fie un succes, pentru că acestea reprezintă „trumful păcii”, informează Sputnik.

„Cu toate acestea, dacă autoritățile nord-coreene încearcă să folosească aceast eveniment în scopuri politice. Dacă își dorește ca, în acest fel, să tempereze sancțiunile comunității internaționale, n-ar trebui să ne lăsăm păcăliți”, a mai spus ministrul Apărării.

Totodată, șeful de cabinet Yoshidide Suga a sugerat că Phenianul nu va renunța la programul nuclear, astfel că Guvernul japonez nu trebuie să se lase păcălit de „zâmbetul diplomatic” al oficialilor nord-coreeni.

Citește și
Majorete Coreea de Nord
JO: Angajații unui hotel, obligați să facă un curs despre „bunele maniere”, înainte să primească delegația nord-coreeană

În luna ianuarie, Phenianul a participat la primele discuții directe cu autoritățile de la Seul din ultimii ani, astfel că a decis ca o delegație de sportivi nord-coreeni să participe la Jocurile Olimpice de iarnă din orașul sud-coreean PyeongChang. Mai mult de atât, la ceremonia de deschidere a participat o echipă de hochei comună.

Phenianul a trimis în Coreea de Sud și o delegație formată din oficiali de rang înalt, între care Kim Yo-jong, sora lui Kim Jong-un, cât și pe președintele parlamentului Kim Yong-nam. Ei au discutat cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, care a fost invitat „cât mai curând” la Phenian.

Liderul Kim Jong-un a calificat, marți, drept „un succes” modul în care delegația nord-coreeană a fost primită la JO de iarnă și a subliniat că este momentul să se restabilească un „climat pozitiv, bazat pe dialog” între Seul și Phenian.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult