Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Japonia şi Statele Unite, demonstraţie de forţă în apropierea Chinei

Un bombardier B-52H Stratofortress al aviaţiei americane şi două aparate F-15 ale forţelor aeriene nipone au efectuat operaţiuni comune de antrenament deasupra Mării Chinei de Est şi a Mării Japoniei, relatează Forțele Aeriene din Pacific ale SUA.

Potrivit anunţului aviaţiei americane, misiunea are rolul de a "îmbunătăţi interoperabilitatea" şi "relaţiile bilaterale". În fapt însă, aceasta este a patra misiune de acest gen a Statelor Unite din ultima lună, în toate cazurile fiind trimis câte un bombardier B-52H Stratofortress deasupra Mării Chinei de Est și deasupra Mării Chinei de Sud.

De altfel, genul acesta de operaţiuni a devenit norma în ceea ce priveşte contestarea pretenţiilor teritoriale ale altor state, în cazul de faţă ale Chinei. Marea Chinei de Est fiind una dintre zonele contestate de China, Japonia, Taiwan şi Coreea de Sud. Între Japonia şi China, un motiv de dispută îl reprezintă Insulele Senkaku (Insulele Diaoyu, cum sunt cunoscute în China).

Şi, de multe ori, pretenţiile teritoriale ale acestor ţări se manifestă prin operaţiuni de patrulare sau de antrenament efectuate în spaţiul maritim şi aerian internaţional. Alte modalităţi de afirmare a pretenţiilor teritoriale sunt exerciţiile militare navale şi aeriene de amploare sau chiar trimiterea de nave de pescuit în zone pretinse de alte state (cum adeseori procedează China).

Citește și
Distrugator
Japonia şi Marea Britanie trimit flote în Oceanul Indian. Care este inamicul comun

În cazul Japoniei exerciţiile cu Statele Unite au avut loc simultan cu susţinerea unor operaţiuni navale comune cu Marea Britanie. Tot miercuri, port-elicopterul Kaga, cea mai mare navă de luptă japoneză, şi fregată britanică HMS Argyll au susţinut exerciţii comune în Oceanul Indian. Ulterior, Marea Britanie şi-a trimis nava în Marea Chinei de Sud şi Asia de Est, două spaţii puternic contestate între ţările din acele regiuni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult