Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Japonia se confruntă cu o cultură a epuizării. Un medic s-a sinucis după ce a muncit 200 de ore suplimentare

Familia unui medic japonez în vârstă de 26 de ani, care s-a sinucis anul trecut după ce a lucrat peste 200 de ore suplimentare într-o singură lună, cere schimbare într-o țară afectată de mult timp de cultura muncii excesive, până la epuizare.  

Takashima Shingo lucra ca medic rezident la un spital din orașul Kobe când s-a sinucis în luna mai a anului trecut. Avocații familiei spun că bărbatul a lucrat peste 207 ore suplimentare în luna de dinaintea morții sale și nu-și luase nicio zi liberă timp de trei luni, scrie CNN.

Spitalul unde lucra tânărul, Konan Medical Center, a negat acuzațiile într-o conferință de presă de săptămâna trecută. Însă, în iunie 2023, inspecția muncii a decis că moartea sa a fost un incident legat de muncă, din cauza numărului mare de ore de activitate. De asemenea, inspecția muncii a subliniat că în sistemul de sănătate japonez se fac presiuni asupra angajaților pentru a sta peste program.

O cultură a suprasolicitării

Japonia se luptă de mult timp cu o cultură a suprasolicitării, angajații plângându-se că muncesc foarte multe ore suplimentare și că se fac presiuni mari din partea supervizorilor în cadrul companiilor pentru a se munci mai mult, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale japonez.

Stresul și consecințele asupra sănătății mintale au provocat chiar și un fenomen numit „karoshi” sau „moarte prin suprasolicitare”, ceea ce a dus la adoptarea unei legislații menite să prevină decesul și accidentele sau alte probleme de sănătate cauzate de orele de muncă excesive.

Citește și
ambulanta romania
Copil mort în Gorj, după ce a fost lovit din greșeală cu mașina de fratele său, iar ambulanța venită nu avea medic și dotări

În cadrul unei conferințe de presă de vinerea trecută, familia lui Takashima a descris cum tânărul a fost adus la disperare din cauza muncii suplimentare. Înainte de sinucidere, a declarat mama sa, Junko Takashima, tânărul medic ar fi spus că era „prea greu” și că „nimeni nu l-ar fi ajutat” potrivit unei înregistrări video a conferinței de presă publicate de presa locală.

„Nimeni nu are grijă de mine, îmi tot spunea el. Cred că mediul înconjurător l-a pus la limită. Fiul meu nu va deveni un medic bun, nici nu va putea să salveze pacienți și să contribuie la societate. Cu toate acestea, sper sincer că mediul de lucru pentru medici va fi îmbunătățit, astfel încât același lucru să nu se mai întâmple în viitor”, a spus mama medicului.

Centrul Medical Konan a ripostat. „Există multe momente în care medicii își petrec timpul studiind pe cont propriu și dormind în funcție de nevoile lor fiziologice”, a declarat un purtător de cuvânt. „Din cauza gradului foarte mare de libertate, nu este posibil să se determine cu exactitate orele de lucru.

100 de ore de muncă pe săptămână

Problema orelor suplimentare rămâne deosebit de ridicată în sectorul asistenței medicale. Un studiu din 2016 a constatat că mai mult de un sfert dintre medicii din spital cu normă întreagă lucrează până la 60 de ore pe săptămână, în timp ce 5% lucrează până la 90 de ore, iar 2,3% lucrează până la 100 de ore.

Un alt raport, publicat în acest an de Asociația Colegiilor Medicale din Japonia, a constatat că peste 34% dintre medici sunt eligibili pentru un „nivel special de ore suplimentare care depășesc limita superioară de 960 de ore pe an”.

Reformele legislației muncii și ale reglementărilor privind orele suplimentare din 2018 au înregistrat mici progrese, guvernul raportând anul trecut că numărul mediu de ore anuale lucrate de fiecare angajat a fost „în scădere treptată”.

Cu toate acestea, deși numărul de ore de muncă efective a scăzut, orele de muncă suplimentare au fluctuat de-a lungul anilor, a adăugat acesta.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult