Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Italia închide toate unităţile comerciale, cu excepția magazinelor alimentare și farmaciilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lovită crunt de epidemia de COVID-19, Italia raportează în fiecare zi cifre alarmante de îmbolnăviri şi decese. În Peninsulă, bilanţul sumbru a urcat la 827 de morţi. Alte peste 12.000 de persoane sunt infectate.

Autorităţile au anunţat noi măsuri dure pentru a opri răspândirea virusului: vor fi închise restaurantele, barurile şi magazinele, cu excepţia celor alimentare.

''Închidem magazinele, barurile, pub-urile, restaurantele'', a declarat premierul Giuseppe Conte. ''Livrarea la domiciliu este permisă. Efectul efortului va fi vizibil în 14 zile", a subliniat premierul italian.

Farmaciile vor fi printre puţinele locuri deschise. Deciziile drastice vin după ce ieri, guvernul de la Roma a anunţat că va aloca 25 miliarde de euro pentru atenuarea impactului coronavirusului asupra economiei.

Sistemul de sănătate din Peninsula este supus unui test deosebit de dur. În secţiile de terapie intensivă ale spitalelor din nordul Italiei, doctorii şi asistentele se confruntă cu ceea ce numesc un tsunami de pacienţi. Fiecare zi se încheie cu şi mai multe cazuri noi şi mai mulţi pacienţi pierduţi, dar şi efecte grave în rândul cadrelor medicale.

Citește și
Rugani
Juventus Torino confirmă primul caz de coronavirus în echipă

La rândul lor românii din Italia încearcă să se adapteze la noua realitate - viaţa în zona roşie

Român: "Nu avem voie să ieşim afară decât de necesitate urgenţă dacă trebuie să mergem la cumpărături, la muncă sau la doctor. Dacă te duci la cumpărături trebuie să păstrezi distanța de 1 m. Trebuie să ai mască, mănuşi , problemă mare este că nu găsim măşti. După cum se poate observa în spatele meu majoritatea loclurilor din Veneţia au început să afişeze astfel de anunţuri potrivit cărora clienţii sunt nevoiţi de a păstra distanţa de 1 m între ei. "

Dar dincolo de bătălia cu virusul ucigaş, viaţă îşi urmează cursul. Puţinii turişti care mai sunt prin Italia hoinăresc nestingheriţi pe străzi, chiar dacă multe atracţii sunt închise. S-au trezit făcându-şi vacanţă în orașe-fantomă, cum este şi Bologna în aceste zile.

Turistă: "Italia e atât de frumoasă pe dinafară, probabil că pe dinăuntru e şi mai spectaculoasă. Dar lăsăm muzeele pentru următoarea vizită."

Turist: "Toate pieţele, toate restaurantele sunt absolut părăsite. Nu e nimeni pe străzi. Îmi pare rău pentru ei. Simt că italienii chiar suferă."

Cum toată Italia a fost plasată în carantină, deplasările sunt restricţionate, şcolile şi unversităţile - închise, adunările publice - interzise şi toate evenimentele sportive - anulate.

Ben Wedeman, Corespondent CNN: "Am vorbit cu câţiva vânzători de aici din Bologna şi mi-au spus că acceptă o "pauză" de 20 de zile, dacă de asta e nevoie pentru că economia să se stabilizeze şi turiştii să vină înapoi. Nu de alta, dar în acest moment din punct de vedere atât economic, cât şi sanitar, situaţia este critică."

Filippo Bassi, profesor: "Zi de zi, în mod normal, această piaţă freamătă de oameni, stau de vorbă, se îmbrăţişează, îşi strâng mâinile. Acum nimic din toate astea. Parcă ar fi năvălit ciuma.

Ciumă care a luat mii de vieţi în secolul al 17-lea, chiar în Bologna. Oraşul a supravieţuit, s-a ridicat din cenuşă şi a prosperat. Cu alte cuvinte, e rău, dar Bologna a trăit şi mai rele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult