Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Italia împrumută Greciei un fragment din friza Parthenonului

Un fragment din friza Parthenonului, unul dintre cele mai emblematice monumente ale antichităţii greceşti, pe care Italia îl deţinea, a fost împrumutat Atenei pentru cel puţin opt ani pentru a fi expus la muzeul Acropole.

Anunțul a fost făcut luni de către Ministerul grec al Culturii, potrivit AFP.

Fragmentul de friză, care înfăţişează un picior al zeiţei Artemis, zeiţa vânătorii în mitologia greacă, aparţinea părţii monumentului consacrate zeilor din Olimp.

Până în prezent expus în Muzeul Antonino Salinas din Palermo, Sicilia, fragmentul a fost predat Greciei de primarul din Palermo, prin decizia Ministerului italian al Culturii.

La Muzeul Acropole, care l-a primit luni, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a calificat împrumutul drept un „pas important" care „deschide drumul pentru ca şi alte muzee" să „urmeze aceeaşi cale".

Citește și
restricții
Restricții pentru persoanele care nu au primit trei doze de vaccin în Grecia, de la 1 februarie

„Cel mai important, bineînţeles, British Museum trebuie să înţeleagă acum că este timpul ca sculpturile Parthenonului (...) să se întoarcă aici, în casa lor naturală", a adăugat el.

Grecia cere de zeci de ani Londrei restituirea sculpturilor Parthenonului, care au fost scoase din templul antic de pe Acropole şi trimise în Marea Britanie la începutul secolului al XIX-lea de către diplomatul britanic Lord Elgin.

Până la restituirea lor, Muzeul Acropole a rezervat un loc special pentru acestea. În prezent, doar o replică este expusă în muzeul care a fost amenajat, din 2009, pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi la poalele stâncii sacre, un sit din secolul al V-lea î.Hr. aflat în prezent printre cele mai vizitate din lume.

Autorităţile britanice au susţinut întotdeauna că friza a fost luată cu permisiunea conducătorilor otomani, care ocupau Grecia la acea vreme.

Deţinut de fostul consul britanic în Sicilia, Robert Fagan, fragmentul împrumutat de Italia a fost răscumpărat de Universitatea din Palermo în 1820.

Acest împrumut pe opt ani ar putea fi reînnoit, potrivit Ministerului grec al Culturii.

În timpul unei vizite oficiale la Londra, în luna noiembrie, Kyriakos Mitsotakis i-a cerut din nou premierului britanic Boris Johnson restituirea sculpturilor din marmură aflate la British Museum.

Boris Johnson a reiterat însă poziţia Londrei potrivit căreia această problemă este de competenţa administratorilor British Museum.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult