Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Epidemie de coronavirus în Italia: 7 oameni au murit, peste 200 sunt infectați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este stare de urgență în Italia, țara de adopție pentru mai bine de 1,2 milioane de români. Șapte oameni au murit din cauza coronavirusului, iar 220 sunt infectați.

UPDATE - Presa din Italia anunță al 7-lea deces din cauza coronavirusului.

Potrivit Corriere della Sera, este vorba despre un bărbat de 62 de ani, din Castiglione d'Adda, care avea deja probleme cardiace grave.

Italia, cel mai mare focar după Asia

 

În acest moment discutăm despre cel mai mare focar, după Asia, chiar dacă autoritățile au luat măsuri drastice.

Mai multe orașe din nordul țării sunt închise. Acolo nu funcționează restaurantele, școlile, sau cafenelele, meciurile de fotbal au fost anulate, ori se joacă fără spectatori, iar vestita Scala din Milano și-a anulat reprezentațiile.

La nivel european, responsabilii iau în calcul mai multe scenarii, însă deocamdată nu se pune problema blocării circulației în spațiul Schengen.

Citește și
coronavirus
Descoperire importantă în China. Cum și când s-a răspândit de fapt coronavirusul

Cele mai recente victime din Lombardia sunt doi bărbați de 84 respectiv 88 de ani. De altfel, toate persoanele decedate în Peninsula sunt trecute de 75 de ani și aveau probleme medicale preexistente.

Toate victimele provin din cele două focare identificate în nordul Italiei, respectiv provinciile Lombardia şi Veneto.

11 localităţi din aceste zone sunt în carantină, iar autorităţile au închis şcolile din Milano şi Verona. Mai mult, traficul feroviar a fost suspendat în nordul ţării la graniţa cu Austria. Iar autorităţile austrice iau la rândul lor în considerare instituirea controalelor la graniţa cu Italia.

Peste 50.000 de persoane sunt în carantină în Italia

 

În zonele în care au fost identificate focare de infecţie au fost suspendate toate activităţile publice, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână, pe cât posibil, în case.

Peste 50.000 de oameni sunt afectaţi de măsurile de carantină.

Potrivit legislaţiei italiene, părăsirea fără drept a zonei de carantină se pedepseşte cu închisoare până la 3 luni.

Carabinierii au primit misiunea de a izola oraşele afectate și au instalat filtre la fiecare intrare și ieșire.

Localnic: „Au închis restaurante, baruri, agroturism, rămân deschise doar magazinele și farmaciile.”

Localnic: „Deja s-a transformat într-o psihoză.”

Localnic: „Începem să ne simțim rău și când suntem bine. Autoritățile nu ne spun nimic, doar numără cazurile de infectare.”

Localnic: „Nu sunt prea alarmat, pentru că mortalitatea infecției este foarte scăzută. Deranjantă este situația de a fi în carantină.”

Cu sau fără măști, italienii sunt sfătuiți să fie mai puțin expansivi.

Angelo Borrelli, directorul Agenției de Protecție Civilă din Italia: „Noi, în Italia, avem o viață socială vibrantă, ne atingem, ne strângem mâinile, ne îmbrățișăm, ne pupăm. Ar fi bine că în această perioadă să ne limităm cât mai mult contactul fizic.”

Pe ușa unei parohii din regiunea Lombardia, la 30 de kilometri de Milano, un scurt text atrage atenția că la slujbele de înmormântare vor putea lua parte doar rudele de gradul 1.

În noaptea de duminică spre luni, un tren care venea din Italia a fost oprit la graniţa cu Austria, în pasul Brenner, după ce două persoane au prezentat simptomele infectării cu virusul COVID 19.

Ceilalți călători și-au putut continuă drumul, cu aceeași garnitură, după câteva ore.

În Franța, guvernul le-a cerut celor care au vizitat Lombardia și Veneția să poarte măști sanitare atunci când ies din casă și să-și măsoare temperatura de două ori pe zi. Autoritățile din Slovenia și Croația, destinații turistice populare pentru italieni și ai căror cetățeni călătoresc des în Italia, au ținut ședințe de criză și au anunțat că vor monitoriza călătorii care se întorc din peninsulă.

Angelo Borrelli, directorul Agenției de Protecție Civilă din Italia: „În opinia mea, Italia a încercat să limiteze răspândirea virusului prin măsuri excepționale de precauție. Avem două focare în țară pe care le-am izolat și credem că țara este sigură, iar oamenii pot veni liniștiți în Italia.”

Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate: „Vom face tot ce ne stă în putință să sprijinim țările membre pentru a gestiona situația. Trebuie să luăm lucrurile în serios, dar nici să ne lăsăm pradă panicii și mai ales dezinformării. Trebuie să fim uniți în răspunsul nostru, coerenți și coordonați. E vital să ne informăm unii pe alții în timp real, pentru că doar prin coordonare putem gestiona problema”.

Uniunea Europeană a oferit un ajutor de 230 de milioane de euro pentru combaterea COVID-19.

Ce spun românii din Italia 

 

Cătălin, român Italia: "Pur şi simplu nu e nimeni pe străzi, nu are nimeni voie să părăsească casa, am fost la mercat să luăm ceva, lumea se aprovizionează să aibă apă, să aibă mâncare.''

Gabriela Vișan, româncă din Italia: "E foarte răspândit în zona de nord a Italiei, Veneto, Lombardia, Piemonte, unde locuiesc foarte mulţi români, 500 de mii de români în zona nordică."

Camelia Bichiș, româncă din regiunea Verona: "În Verona se vor închide şcolile până pe 1 martie. Toată lumea este un pic panicată, deja începem să fim sunaţi din toate părţile, de părinţi, de prieteni, din alte ţări, s-a închis Carnavalul din Veneţia.”

Lipsa măştilor de faţă este deja o problemă. Acolo unde stocurile nu au fost deja epuizate, au crescut preţurile. Autorităţile dau asigurări că măştile vor reveni pe rafturi, dar localnicii sunt dispuşi să meargă în marile oraşe ca să le cumpere.

Gabriela Vișan, româncă din Italia: "S-au terminat măştile, la Roma chiar au ajuns la un preţ de 100 de euro una, lumea a început un pic să se panicheze. Prevenţia efectivă e masca, dar prevenţia cea mai mare e să eviţi locurile aglomerate."

În unele locuri, doar farmaciile şi supermarketurile au rămas deschise. Unii cu măști, alții fără, localnicii îşi fac provizii.

Milică Puicea, român din regiunea Monza: "Eu am cumpărat mâncăruri în conservă, sigilate. Noi, ca familie, nu suntem speriaţi, disperaţi, dar mai bine să fiu precaut."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult