Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Guvernul de la Tel Aviv are pe masă mai multe scenarii și există un consens privind necesitatea unei riposte. Nu a fost luată, însă, o decizie în legătură cu țintele ce ar urma să fie atacate.

Cum e posibilă o lovitură israeliană asupra unor ținte din Iran, mai multe companii aviatice occidentale au suspendat zborurile spre și dinspre Tel Aviv.

Premierul Netanyahu ar fi refuzat să stea de vorbă cu mai mulți lideri occidentali, tocmai pentru a nu le da ocazia să-i ceară să renunțe la un atac asupra Iranului.

Într-un discurs ținut în fața unui avion de ultimă generație F-35, șeful Statului Major al armatei israeliene a declarat că Israelul va da o ripostă Iranului, dar nu a intrat în detalii. Lt. general Herzi Halevi, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israelului: „Iranul va suporta consecințele acțiunilor sale. Așa vom alege răspunsul nostru.” La Tel Aviv, ședința guvernului condus de Benjamin Netanyahu s-a încheiat fără o decizie, deși presa israeliană spune că toate opțiunile au rămas pe masă. Benny Gantz, ministru al Cabinetului de Război și lider al Unității Naționale: „În fața amenințării din partea Iranului, vom constitui o coaliție regională și vom cere socoteală Iranului, într-un mod și într-un moment care ne convin.” Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU: „Acest atac a trecut peste fiecare linie roșie, iar Israelul își rezervă dreptul legal de a riposta. Nu suntem o broască într-un borcan cu apă clocotită. Suntem o națiune de lei!” Experții cred că riposta poate fi de mai multe feluri. Clarissa Ward, corespondent CNN: „(Israelul) ar putea opta pentru un atac dinte pentru dinte și ar ataca o bază militară iraniană. Ar putea să opteze pentru o variantă asimetrică și să ia la țintă una dintre grupările pro-iraniene din regiune. Pot alege un soi de atac cibernetic. Așa că sunt multe variante.” Ministrul de Externe din Iordania crede că premierul israelian vrea să se folosească de un posibil conflict mai amplu cu Iranul pentru a muta atenția opiniei publice de la războiul din Gaza. Ayman Safadi, ministrul de Externe iordanian: „Presiunea internațională asupra Israelului, de a înceta agresiunea din Gaza, continuă. A cere un conflict cu Iranul... credem că (Netanyahu) speră să dilueze această presiune și să mute atenția departe de Gaza.” Pe de altă parte, oamenii simpli s-au săturat de război, crede un fost consul general israelian la New York. Alon Pinkas, fost consul general al Israelului, NY: „Nu cred că publicul vrea o escaladare aici. Calculul e că guvernul caută soluții ca să nu permită ca această situație, în care iranienii atacă fără teamă de represalii, să devină ceva obișnuit.” O posibilă ripostă ar pune, însă, în pericol așa-numita coaliție tăcută care a ajutat Israelul să respingă atacul iranian. Pe lângă americani, israelienii au fost ajutați de Marea Britanie, Franța și Iordania, un stat arab. Joe Federman, Associated Press: „Israelul trebuie să ia o decizie dificilă dacă decide să riposteze. Orice răspuns va supune această alianță unui test. Asta au încercat Statele Unite, să aducă la un loc Israelul și statele arabe, în tăcere, într-un front unit împotriva Iranului.”

Citește și
Typhoon RAF Marea Britanie
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran

Cristian Pârvulescu, analist politic: „Un atac israelian poate să ducă la căderea regimului Ayatolahilor, depinde de implicațiile lui, dar asta nu înseamnă că va duce la o victorie a democrației, luăm exemplu Afghanistan și Irak, sunt foarte apropiate, americanii se gândesc la ce urmează după atac, nu știu dacă israelienii fac același lucru.” Președintele american Joe Biden a reiterat sprijinul pe care țara sa îl oferă Israelului. Joe Biden, președintele SUA: „Statele Unite sunt angajate să protejeze securitatea Israelului. Vrem o încetare a focului care-i va aduce pe ostatici acasă și va preveni un conflict să se împrăștie dincolo de locurile unde a ajuns deja.” Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de stat a fost și mai tranșant în declarații. Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: „Am fost cât se poate de clari că nu căutăm război cu Iranul. Vrem să obținem o dezescaladare și nu ne dorim un consilier mai amplu.” Pe de altă parte, Franța și Marea Britanie au făcut apel la Tel Aviv să renunțe la ripostă. De cealaltă parte, ministrul iranian de externe susține că atacul Iranului asupra Israelului a fost proporționat și legal. Nasser Kanani, purtător de cuvânt al Ministerul de Externe al Iranului: „Iranul nu are nicio intenție să exacerbeze tensiunile regionale. Mai subliniez și faptul că Iranul respectă Carta ONU și principiile legilor internaționale.” Potrivit oficialilor americani, cel puțin cinci rachete balistice nu au fost interceptate și au lovit baza militară Nevatim din deșertul Negev. Un avion de transport C-120 a fost avariat pe o pistă. Alte patru rachete se pare că au lovit o altă bază, tot în deșertul Negev.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult