Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul a transmis SUA condițiile pentru a pune capăt tensiunilor cu Libanul. Ce vor evreii să se întâmple cu Hezbollah

Israelul a transmis administrației Biden că vrea ca trupele Hezbollah să fie împinse la aproximativ 10 km de graniță, ca parte a unui acord diplomatic menit să pună capăt tensiunilor cu Libanul, au declarat, pentru Axios, trei oficiali evrei și americani.

Statele Unite se tem de izbucnirea unui nou război 

Administrația Biden este îngrijorată de faptul că escaladarea tensiunilor la frontiera israeliano-libaneză ar putea duce la izbucnirea unui nou război de o amploare mai mare decât cel din Fâșia Gaza.

La scurt timp după începerea conflictului din Fâșia Gaza, Hezbollah a atacat avanposturile militare israeliene de-a lungul graniței și a lansat rachete și drone către zona de nord a statului evreu.

Din acest motiv, autoritățile din Israelul au evacuat zeci de mii de civili din satele și orașele aflate în apropierea graniței, ca măsură de precauție pentru un posibil atac al forțelor speciale  Radwan ale Hezbollah similar cu cel efectuat de Hamas pe 7 octombrie.

Citește și
Avioane israeliene
Israelul a bombardat ţinte din apropierea Damascului. "Atacul a rănit doi militari şi a provocat pagube materiale"

Guvernul israelian a anunțat public că, pentru a permite cetățenilor israelieni să se întoarcă la casele lor, situația trebuie să se schimbe fie printr-o soluție diplomatică, fie printr-o acțiune militară.

Consilierul principal al președintelui Joe Biden, Amos Hochstein, și alți oficiali ai SUA au depus eforturi pentru se ajunge la o soluție diplomatică în zonă, însă, până acum, demersurile americanilor au înregistrat foarte puține progrese.

Șeful Pentagonului și Benjamin Netanyahu, față în față la Tel Aviv

În acest context, luni, 18 decembrie, la Tel Aviv, a avut loc o întâlnire la care au participat, printre alții, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Unul dintre principalele subiecte abordate în timpul întrevederii a fost cel legat de tensiunile de la granița israeliano-libaneză.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și Benjamin Netanyahu s-au întâlnit în Israel. Foto: Profimedia

Oficialii israelieni au dezvăluit că Netanyahu și Gallant i-au spus lui șefului Pentagonului că Israelul nu poate accepta ca zeci de mii de cetățeni evrei să fie strămutați timp de mai multe luni din cauza situației de securitate de cealaltă parte a graniței.

Netanyahu și Gallant au transmis că Israelul dorește un acord care să includă împingerea forțelor Hezbollah suficient de departe pentru ca acestea să nu mai poată trage asupra satelor și orașelor israeliene de-a lungul graniței sau să poată efectua un raid precum cel pe care Hamas l-a efectuat pe 7 octombrie, au declarat oficiali israelieni și americani.

Premierul israelian și ministrul Apărării i-au spus lui Austin că în acord să fie stipulat faptul că luptătorilor Hezbollah să nu le este permis să se întoarcă la pozițiile pe care le-au ocupat de-a lungul graniței și pe care Israelul le-a distrus în ultimele două luni, au precizat oficialii.

SUA a cerut Israelului să nu ia măsuri care să ducă la escaladarea tensiunilor cu Libanul

Potrivit oficialilor americani și israelieni, Austin a transmis părții israeliene că administrația Biden înțelege preocupările statului evreu și va face presiuni pentru a se ajunge la o soluție pașnică, dar a cerut ca Israelul să acorde timp și spațiu pentru diplomație și să nu ia măsuri care să exacerbeze tensiunile.

Netanyahu și Gallant au spus că Israelul este dispus să acorde o șansă diplomației, dar au subliniat că doresc să vadă progrese în următoarele săptămâni, au precizat oficialii israelieni.

Americanii vor ca Israelul să reducă numărul de lovituri aeriene în Fâșia Gaza

Austin a vorbit cu liderii israelieni și despre ceea ce se întâmplă acum în Fâșia Gaza.

Americanul le-a propus lui Netanyahu și Gallant ca Israelul să folosească mai multe forțe terestre în enclavă și să reducă loviturile aeriene, au declarat oficialii.

Administrația Biden consideră că trecerea la lupte de intensitate mai mică va reduce numărul victimelor civile, va permite accesul mai multor ajutoare umanitare în Fâșia Gaza și va diminua riscul unui război regional.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult