Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul a folosit cel puțin 15 bombe ”distrugătoare de buncăre” pentru a-l ucide pe Nasrallah aflat adânc sub pământ

Un videoclip publicat de armata israeliană a arătat că avioane despre care spunea că au fost folosite în atacul care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, vineri seara transportau bombe de distrugere a buncărelor de 1.000 de kilograme.

Acest lucru a fost raportat de experții în muniție, conform unei analize a New York Times.

Videoclipul a arătat opt ​​avioane echipate cu cel puțin 15 bombe de 1.000 de kilograme, inclusiv BLU-109 de fabricație americană cu un kit JDAM, un sistem de ghidare de precizie care se atașează la bombe, potrivit Trevor Ball, un fost tehnician în eliminarea munițiilor explozive din Armata SUA.

Aceste bombe, un tip de muniție cunoscut sub numele de bunker busters, pot pătrunde în subteran înainte de a detona.

Wes Bryant, un fost specialist în țintirea Forțelor Aeriene ale SUA, care a revizuit videoclipul, a fost de acord cu analiza.

În mesajele text cu The Times, el a spus că bombele sunt „exact ceea ce mă așteptam” să fie folosite în ceea ce Israelul a spus că este un atac asupra lui Nasrallah în cartierul general subteran al Hezbollah.

În mai, administrația Biden a anunțat că a întrerupt un transport de bombe de 1.000 de kg către Israel din cauza preocupărilor legate de siguranța civilă din Gaza.

Videoclipul, publicat sâmbătă pe canalul oficial Telegram al armatei israeliene cu titlul „Avioane de luptă ale forțelor aeriene israeliene implicate în eliminarea lui Hassan Nasrallah și a sediului central al Hezbollah în Liban”, arată cel puțin opt avioane la rând înarmate cu bombe menționate.

Unele sunt prea departe pentru a identifica clar modelul exact, dar avioanele mai apropiate sunt văzute înarmate cu bombe BLU-109.

Acest model de bombă este, de asemenea, identificabil atunci când videoclipul arată două avioane care decolează, un avion transportând șase dintre acele muniții.

Apoi videoclipul arată un avion care se întoarce la amurg la baza aeriană israeliană fără bombe.

Deși videoclipul nu arată avioanele care aruncă bombele, Ball a spus că videoclipurile care arată exploziile din suburbiile dens populate din sudul Beirutului, precum și pagubele cauzate, sunt în concordanță cu bombele de 1.000 de kilograme transportate de avioanele israeliene în videoclip.

O analiză New York Times a videoclipurilor, fotografiilor și imaginilor din satelit verificate a arătat că atacul a distrus cel puțin patru blocuri de apartamente care aveau fiecare cel puțin șapte etaje înălțime.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult