Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Islanda, printre puținele țări care nu vor să reia momentan vaccinarea cu AstraZeneca. Care e motivul

Autorităţile sanitare islandeze au anunţat luni că mai aşteaptă înainte de o eventuală reluare a vaccinării anti-COVID-19 cu serul de la AstraZeneca, declarat cu toate acestea "sigur şi eficace" de organismul european de reglementare în domeniu.

"Toate ţările nordice, inclusiv Islanda, au decis să ancheteze mai bine asupra subiectului şi să coopereze între ele înainte de a merge mai departe" în vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în ţara insulară pe 11 martie, a explicat într-o conferinţă de presă ministrul islandez al sănătăţii, Alma Moeller, conform AFP.

"Vom încerca să evaluăm dacă riscul variază în funcţie, de exemplu, de vârstă şi sex, iar aceasta va sta la baza deciziei asupra continuării utilizării" vaccinului AstraZeneca, a spus ea.

Decizia Islandei a fost luată în aşteptarea rezultatelor unei evaluări din partea ţărilor nordice asupra efectelor secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19, nu doar în cazul serului suedezo-britanic AstraZeneca, a explicat Alma Moeller.

Instituţia europeană de reglementare în domeniu, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a apreciat joia trecută că ar trebui să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, un ser "sigur şi eficace" şi care, potrivit agenţiei, nu determină un risc mai mare de tromboză, anunţ ce a determinat numeroase ţări să decidă reluarea vaccinării.

Citește și
fericire
Finlanda, ”cea mai fericită ţară din lume” al patrulea an la rând. Pe ce loc se află România

Cu toate acestea, agenţia europeană, cu sediul la Amsterdam, a adăugat că nu este în măsură să "excludă definitiv" o legătură între vaccinul AstraZeneca şi apariţia unor probleme rare de coagulare.

În pofida undei verde din partea EMA, Norvegia, Suedia şi Danemarca au ales să condiţioneze reluarea vaccinării de evaluări mai avansate asupra problemelor de coagulare, rare dar grave, apărute la persoane vaccinate.

Finlanda, care până atunci nu a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, a decis la rândul său vineri să întrerupă utilizarea lui "din precauţie", după două cazuri suspecte de tromboze cerebrale.

Islanda, unde aproape 38.000 de persoane au primit cel puţin o doză dintr-un vaccin anti-COVID-19, a înregistrat patru cazuri de formare de cheaguri de sânge după vaccinare: două pentru vaccinul AstraZeneca, unul pentru vaccinul Pfizer/BioNTech şi unul pentru vaccinul Moderna, potrivit autorităţilor.

Laboratorul AstraZeneca şi-a apărat din nou luni vaccinul, afirmând că este eficace în proporţie de 80% împotriva COVID-19 la persoanele în vârstă şi nu creşte riscul formării de cheaguri de sânge, după cum au arătat teste clinice întreprinse în SUA.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult