Iranul a anunţat că începe să producă uraniu îmbogăţit la 20%. UE avertizează: ”Consecinţe grave”
Acesta este avertismentul dat luni de Uniunea Europeană, relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.
Dacă Teheranul a început într-adevăr să îmbogăţească uraniu până la nivelul de 20% - cu mult peste limita de 3,67% stabilită în acordul nuclear din 2015 - aceasta ar constitui o 'abatere considerabilă' de la angajamentele asumate în acordul nuclear din 2015, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, în cadrul conferinţei de presă zilnice la Bruxelles.
Această decizie 'va avea implicaţii serioase în materie de neproliferare', a subliniat Peter Stano.
”Permiteţi-mi să reamintesc importanţa de a evita orice măsură care ar putea ameninţa menţinerea acordului nuclear”, a adăugat el, menţionând: ”Acest acord va fi păstrat atât timp cât toţi participanţii îşi respectă obligaţiile'.
În acest moment, Bruxelles-ul este în aşteptarea unui briefing din partea directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), prevăzut să aibă loc în cursul zilei, înainte de a decide o eventuală reacţie, a explicat Peter Stano. Şeful AIEA trebuie să informeze statele membre despre cele mai recente evoluţii ale programului nuclear iranian, potrivit lui Stano.
'Evaluarea noastră a programului nuclear al Iranului se bazează pe acţiunile întreprinse efectiv de către Iran şi confirmate de AIEA', a precizat Stano. ' Nu aş dori să speculez. Trebuie să aşteptăm briefingul AIEA şi apoi vom lua o decizie cu privire la acţiunea ce va urma', a adăugat el.
AIEA nu a confirmat deocamdată punerea în aplicare a anunţului Teheranului privind creşterea nivelului de îmbogăţire a uraniului.
Inspectori AIEA au supravegheat activitatea uzinei din Forlo. În cursul zilei, directorul agenţiei, Rafael Mariano Grossi, urmează să prezinte un raport statelor membre în baza acestor informaţii.
Iranul a anunţat că începe să producă uraniu îmbogăţit la 20%
Iranul a anunţat luni lansarea procesului destinat să producă uraniu îmbogăţit la 20% în uzina subterană din Fordo, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului internaţional din 2015 destinat să limiteze programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale ce afectau ţara.
Într-o scrisoare datată 31 decembrie, Iranul aducea la cunoştinţa AIEA dorinţa sa de a produce uraniu îmbogăţit la 20%, nivel practicat înaintea încheierii acordului de la Viena.
Din mai 2019, Iranul începuse deja să se detaşeze de principalele angajamente luate în cadrul acestui acord. Această dezangajare a început la un an după retragerea unilaterală a SUA din acordul de la Viena, urmată de reinstituirea sancţiunilor severe americane ce au privat Iranul de beneficiile aşteptate.
Anunţul reluării îmbogăţirii uraniului la 20% riscă să torpileze definitiv documentul, în timp ce venirea la Casa Albă a preşedintelui democrat Joe Biden a dat speranţa unei salvări a acordului după ani de presiune maximă din partea lui Donald Trump împotriva Teheranului.