Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iran va ataca în mod cert Israel, dar nimeni nu știe unde și când. ”Amenințarea este anume ambigură”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite fac eforturi mari pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu - a anunțat luni noapte șeful diplomației americane.  

Între timp, oficialii israelieni spun că sunt pregățiți să facă față unui eventual atac din partea Iranului, chiar dacă acesta va fi mai agresiv decât cel din aprilie.

În primăvară, țara islamică a lansat asupra Israelului 300 de rachete și drone. Cele mai multe au fost interceptate. În această atmosferă tensionată și la unison cu alte companii aeriene, TAROM și-a suspendat zborurile către Tel Aviv, Beirut și Amman, în perioada 6 -12 august.

Tensiunile în Orientul Mijlociu au atins cote alarmate. În timp ce Casa Albă încearcă să găsească soluții pentru detensionarea a situației, riposta Iranului pare tot mai sigură.

Antony Blinken: ”Suntem angajați în discuții diplomatice intense și putem spune că totul este contracronometru, iar mesajul este simplu: toate părțile trebuie să se abțină de la escaladare. Toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a reduce tensiunile. Escaladarea nu este în interesul nimănui. Va duce doar la mai multe conflicte, la mai multe violențe și nesiguranță”.

Citește și
benjamin netanyahu
Iran și Israel, manevre diplomatice în vederea evitării unei escaladări militare în Orientul Mijlociu

Într-o reuniune de urgență, președintele american Joe Biden a fost informat de membrii echipei de Securitate Națională că nu este clar momentul în care va avea loc atacul Iranului sau al grupării libaneze Hezbollah asupra Israelului, spun surse citate de presa americană.

Matthew Miller, purtător de cuvânt Departamentul de Stat: ”Ne aflăm într-un moment critic pentru regiune și este important ca toate părțile să ia măsuri în următoarele zile, să se abțină de la escaladare și să limiteze tensiunile. Nu pot să mă pronunț în legătură cu ce s-ar putea întâmpla sau nu. Aceasta este o decizie pe care Iranul trebuie să o ia. Am trimis mesaje importante prin diplomații noștri, i-am îndemnat să comunice guvernului iranian că escaladarea nu este în interesul lor și că vom apăra Israelul”.

Între timp, responsabilii armatei israeliene eu menținut gradul de alertă transmis populatiei.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: ”Până când nu anunțăm altceva, politica de apărare a comandamentului frontului intern rămâne neschimbată”.

”Va simți gustul pedepsei noastre”

Comandamentului frontului intern este aripa armatei israeliene care se ocupă de protecţia civililor. De data acesta, Teheranul ar putea viza zone dens populate din adâncul țării, precum Haifa și Tel Aviv, ori chiar puncte de interes israeliene din străinătate.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din serviciile de informații occidentale, citate de Sky News Arabia, Iranul ar intenţiona să atace pe 12 august, când evreii comemoreaza distrugerea celor doua temple - de babilonieni și romani. Dar nimic nu este cert, insistă specialiștii.

Dr. Matthew Levitt, Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat: ”Oricine îți spune că știe exact cum va arăta răspunsul... minte. Dar va exista un răspuns. Nu există nicio îndoială în legătură cu asta”.

Gen. Hossein Salami, comandant Garda Revoluționară: ”Israelul va înțelege că și-a întemeiat strategia pe calcule greșite. Și de data asta va simți gustul pedepsei noastre. Se va convinge de asta atunci când vom riposta, unde și cum dorim. Amenințarea este anume ambiguă si imprecisă”.

În schimb, potrivit presei de la Ierusalim, armata israeliană nu exclude un atac preventiv asupra grupării Hezbollah, în Liban.

De altfel, forțele aeriene ale Israelului au lovit luni ținte din sudul Libanului și încă un comandant al forţei de elită a Hezbollah a fost eliminat.

Între timp, cea mai mare bază aeriană din Irak, care găzduiește trupe americane, a fost atacată luni. Două rachete au căzut chiar în interiorul bazei, iar 5 soldați americani au fost răniți. Oficialii Statelor Unite nu au transmis cine sunt atacatorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult