Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ipoteză șocantă în Ucraina: Rușii ar fi lansat din România atacurile asupra porturilor ucrainene

Unul dintre cei mai vocali analiști militari din Ucraina a lansat o variantă șocantă în contextul atacurilor rusești asupra țării sale.

Ucraineanul Oleksandr Kovalenko, un analist militar-politic al grupului "Rezistența informațională", susține, surprinzător, că Rusia a folosit spațiul aerian al României și al Republicii Moldova în timpul atacurilor cu rachete și drone asupra Ucrainei.

Mai exact, spune el, teritoriul acestor două state a servit drept acoperire pentru ruși, deoarece apărarea aeriană ucraineană nu a putut distruge țintele aeriene ale inamicului din România și Republica Moldova.

România, stat membru NATO, și-a asumat oficial ajutorul acordat Ucrainei în urma invadării ei de către Federația Rusă, însă este vorba despre un ajutor umanitar.

Mai mult, România sprijină Ucraina și în ceea ce privește livrarea cerealelor din statul vecin pe piața din Europa, în opoziție cu Polonia, Slovacia și Ungaria.

Citește și
Plauru
Bucăți de aluminiu și cabluri găsite de corespondentul Știrilor PRO TV la Plauru, unde a căzut drona rusească

România este un stat important de tranzit pentru refugiații ucraineni dar și un stat-gazdă pentru cei care doresc să scape de războiul pornit de Federația Rusă. 

Potrivit lui Kovalenko, armata lui Putin ar fi folosit spațiul aerian al României în încercarea de a ataca raioanele Izmail și Reni din sudul regiunii Odesa, transmite publicația ucraineană Obozrevatel.

„Noi nu aveam dreptul să tragem asupra obiectelor care se află în spațiul aerian al unei alte țări. Ei au folosit acest lucru pentru a trece mai sigur spre obiectele de distrugere din raioanele Izmail și Reni”, a explicat analistul.

Rachete S-300 lansate din Republica Moldova

De partea cealaltă, rușii au folosit spațiul aerian al Moldovei atunci când au atacat Ucraina cu rachetă de croazieră Kalibr, mai susține Kovalenko. Rusia a încercat în acest fel să își sporească eficiența atacurilor sale și să își atingă obiectivele în regiunile centrale sau vestice ale Ucrainei. La acea vreme, Chișinăul a condamnat ferm astfel de acțiuni ale Federației Ruse.

Kovalenko a remarcat că sudul regiunii Odesa este în prezent mai puțin protejat decât orașul Odesa și zonele înconjurătoare. Cu toate acestea, acum, potrivit lui, România își atrage mai multe trupe la granițele ucrainene, poate tocmai pentru a distruge dronele rusești, care vor reprezenta un pericol pentru ea.

Amintim că bucăți ale unei drone Shahed au fost găsite pe teritoriul României, nu foarte departe de zona de la Dunăre pe care rușii au atacat-o în Ucraina. Rărmășitele au fost depistate în jurul localităților Nuferu, Plauru și Victoria, în județul Tulcea.

Iar fragmente de rachete S-300 au căzut pe teritoriul Transnistriei în timpul atacului rusesc asupra regiunii Odesa. fapt pentru care președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat la acest incident.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult