Investigație OCCRP: Companiile lui Roman Abramovici au furnizat materiale pentru armata rusă
După începerea războiului din Ucraina, guvernele occidentale au instituit sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care au relații cu Vladimir Putin.
Printre cei mai cunoscuți dintre acești oameni de afaceri care se află pe lista neagră a Occidentului se numără Roman Abramovici, miliardarul cunoscut în Europa după ce a cumpărat clubul de fotbal Chelsea în 2003.
În luna martie, Marea Britanie l-a sancționat pe Abramovici, citând relația sa de lungă durată cu Vladimir Putin și speculând că una dintre companiile sale, producătorul de oțel Evraz, ar fi putut furniza armatei ruse oțel ce ar putea fi folosit la producția de tancuri.
Înregistrată în Marea Britanie, compania a negat că contractele sale cu guvernul rus ar putea fi legate în vreun fel de arme.
De fapt, contractele de pe site-ul de achiziții publice al Rusiei, verificate prin intermediul unei baze de date independente de contracte ale companiilor, arată că filialele rusești ale Evraz au furnizat direct și indirect armata timp de mai bine de un deceniu. Contractele arată că acestea au aprovizionat Garda Națională, precum și fabrici care aprovizionează armata și produc explozibili și tancuri.
De exemplu, Evraz ZSMK (Consolidated West-Siberian Metallurgical Plant), a primit peste 2,8 milioane de dolari între 2015 și 2018 pentru a livra toluen, un produs din petrol și cărbune care este utilizat în explozibili, de la o fabrică de stat care produce muniție și explozibili industriali, mai scriu jurnaliștii de investigație.
Proiectul Russian Asset Tracker al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a identificat peste 10 miliarde de dolari în active aparținând lui Abramovici.
Un purtător de cuvânt al Evraz a negat că firma ar fi ajutat armata rusă. „Evraz furnizează în Rusia produse pentru proiecte de infrastructură și construcții destinate exclusiv uzului civil”, a spus acesta într-o declarație transmisă prin e-mail.
Guvernul rus a secretizat contractele cu statulÎn ianuarie a acestui an, guvernul rus a interzis publicarea oricăror contracte de achiziții publice legate de securitatea și apărarea națională.
Luna trecută, parlamentul rus a adoptat un proiect de lege care impune companiilor precum Evraz să furnizeze bunuri și servicii pentru armată, invocând cererea crescută din cauza războiului din Ucraina și a scăderii ofertei de materiale disponibile din cauza sancțiunilor.
"Pentru a garanta aprovizionarea cu arme și muniții, este necesară optimizarea activității complexului militar-industrial și a întreprinderilor care fac parte din lanțurile de cooperare", a declarat viceprim-ministrul Iuri Borisov în fața parlamentarilor ruși.
Dacă oțelul de la Evraz, unul dintre cei mai mari producători din Rusia, nu a fost deja folosit pentru a fabrica armament pentru armată, probabil că va fi folosit cât de curând.
Oțelul este folosit pentru a produce muniție pentru puștile de asalt ale armatei ruse, deoarece este mai ieftin decât alte materiale, scrie OCCRP. Conform serviciilor de informații americane, producătorul de tancuri Uralvagonzavod a întrerupt activitatea din cauza lipsei de componente.
Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacționarea acțiunilor EvrazÎn luna martie, Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacționarea acțiunilor Evraz, în ciuda faptului că societatea a insistat că participația de 28,64% a lui Abramovici nu se traduce prin faptul că acesta deține controlul efectiv.
Cu o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Abramovici a transferat pachetul majoritar de acțiuni al gigantului, pe care îl deținea prin compania Greenleas International Holdings Ltd din Insulele Virgine Britanice.
Purtătorul de cuvânt al Evraz a declarat că Roman Abramovici este cel mai mare acționar al companiei și a confirmat că el este beneficiarul final al Greenleas International.
Sursa: occrp.org
Etichete: Rusia , Ucraina , abramovici , investigatie , armata rusa
Dată publicare: 01-08-2022 18:57