Invazia ucraneană din Kursk, ilustrată printr-un război al comunicării, în imagini, între Ucraina şi Rusia
Televiziunea ucraineană a difuzat, de exemplu, o înregistrare video filmată în oraşul rus Sudja, o localitate-cheie în regiunea rusă disputată Kursk, aflată cel puţin în parte sub controlul forţelor ucrainene, relatează BFMTV.
În ea apar militari ucraineni care dau jos steagul rus de pe o şcoală locală şi îl aruncă pe jos, într-un fragment autentificat de BBC.
Militari ucraineni pun totodată în scenă luarea prizonieri a inamicilor lor ruşi.
Ei filmează, la sol, câteva sute de militari ruşi, culcaţi la pâmânt unii lângă alţii, cu faţa în jos.
O jurnalistă de la postul britanic Sky News, trimisă specială în zona de război, a discutat cu aceşti prizonieri de război.
”Ei îşi descriu şocul de a fi fost luaţi prizonieri. Sunt bine trataţi aici, în Ucraina, dar speră să poată fi eliberaţi în schimbul eliberării unor militari ucraineni, pentru a se putea întoarce acasă”, declară ea.
Utilizarea militarilor inamici în scopul comunicării nu este apanajul vreuneia dintre tabere.
Rusia nu ezită să folosească aceeaşi tactică.
De cealaltă parte a frontierei, Kremlinul difuzează înregistrări video cu militari ucraineni, legaţi la mâini, cu faţa acoperită, obligaţi să intre într-un vehicul al armatei ruse.
Unii militari ruşi merg şi mai departe şi pun în scenă moartea adversarilor lor şi se filmează alături de cadavrele victimelor.
”Iată ce păţesc cei care au venit pe pământul rus. Ei au fost abandonaţi aici de către proprii camarazi. Ei n-au fost evacuaţi”, se aude într-o înregistrare video.
Războiul imaginilor ia aerul unei propagande în toată regula.
Imaginile partajate de Rusia sunt cu regularitate nedatate şi nu pot fi identificate şi autentificate în mod independent din această cauză.