Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inundații în Spania, incendii puternice în Grecia și Cipru. Vara abia a început, iar Europa este lovită de fenomene extreme

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem abia în mijlocul lui iunie și Europa traversează o vară a extremelor. În Spania, ploile neobișnuit de abundente au provocat inundații. Iar în Grecia și Cipru, arșița a creat condițiile pentru debutul timpuriu al sezonului incendiilor de vegetație.

În plus, din cauza caniculei, școlile elene sunt închise joi și vineri.

În orașul Murcia, capitala regiunii cu același nume, a plouat în doar 20 de minute cât într-o vară întreagă. Străzile s-au transformat în râuri învolburate, de culoarea noroiului.

Puhoaiele au purtat tomberoane și chiar mașini.

„Știe poliția că e cineva acolo, în mașina roșie?”.

Pompierii au fost chemați în ajutorul șoferilor care au rămas blocați în autoturisme pe străzile inundate. Salvatorii au rupt acoperișul unei decapotabile și l-au salvat cu elicopterul pe pasagerul cu dizabilități al unui autovehicul.

Flăcările izbucnite pe un deal, într-o localitate de lângă Atena, au mobilizat zeci de pompieri. După ore de luptă cu focul, salvatorii au reușit să potolească vâlvătaia care amenința locuințele.

Citește și
ISU Sibiu
Inundaţii în România cauzate de ploile torențiale. Localitățile vizate de avertismentul de vreme rea

Dar pericolul încă pândește. Pentru joi, autoritățile elene au anunțat un risc major de incendii de vegetație în centrul Greciei, în Peninsula Peloponez și în regiunea Attica.

”În fiecare an, familiile sunt în pericol”

Din cauza arșiței, școlile primare și grădinițele rămân închise până vineri, cel puțin, în mare parte din țară. În Atena, pentru a monitoriza situația, vor fi folosite drone dotate cu camere cu termoviziune.

"-Eu stau acasă. Dimineața mă duc la serviciu și apoi numai acasă. Duminica mă duc la plajă. -Oamenii cumpără apă în permanență. Umplu frigiderul cu sticle, dar le vând imediat. Nu e timp să se răcească. -Stau afară câteva ore și am transpirat intens. -Multă apă și răbdare. -Ochelari de soare, pălărie și totul este ok. -Apă, umbră și aer condiționat acasă. Nu putem face nimic altceva".

De vineri, temperaturile vor mai scădea în vestul, centrul și nordul țării, dar în restul regiunilor se vor menține la valori foarte ridicate.

Canicula face ravagii și în Cipru. În ultimele ore, sute de pompieri au dat piept cu incendiile de pădure izbucnite în districtul Paphos. Cinci sate au fost evacuate.

Localnic: ”În fiecare an, familiile sunt în pericol, copiii sunt în pericol. Părinții noștri, copiii noștri au fost în pericol. În fiecare an avem aceeași problemă. Greșeli repetate! Este vorba de incompetență. Să-și dea demisia!”.

Flăcările au înghițit mai bine de opt kilometri pătrați de teren. Au fost distruse inclusiv case si ferme. Grecia și Iordania au trimis în zonă avioane, pentru a veni în ajutorul pompierilor. Specialiștii vorbesc însă despre pericolul izbucnirii unor noi incendii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult