Inundaţii în Rusia. Situaţie „complicată” în Urali, conform autorităţilor
Galerie foto
„Situaţia evoluează, este complicată”, a recunoscut Ilia Denissov, viceministrul Situaţiilor de urgenţă, citat de agenţia de presă Ria Novosti, în timpul sosirii la faţa locului a ministrului Alexander Kourenkov.
„Inundaţiile din regiunea Orenburg nu şi-au încetinit încă ritmul”, au indicat la rândul lor, într-un comunicat, serviciile guvernatorului regional, Denis Pasler.
Vineri, ruperea unui baraj de la Orsk, foarte aproape de graniţa cu Kazahstanul, a provocat creşterea nivelului apei, agravată de perturbări semnificative şi de topirea gheţurilor, fenomen obişnuit în această perioadă a anului în numeroase regiuni ruseşti.
„Inundaţiile din aceste teritorii sunt cauzate de impactul apei de topire, a creşterii nivelului fluviului Ural, (...) precum şi de ruperea barajului din Orsk, unde situaţia este cea mai dificilă”, au explicat într-un comunicat autorităţilor regionale.
Peste 6.600 de locuinţe din Orsk şi circa 400 din Orenburg, capitala regiunii cu acelaşi nume, au fost inundate, potrivit aceleiaşi surse.
Sâmbătă seara, autorităţile au declarat că aproape 4.500 de persoane, între care circa 1.100 de copii, au fost evacuate în adăposturi temporare.
În următoarele ore, în regiune sunt aşteptate „ploi abundente”, ceea ce ar putea „complica şi mai mult” intervenţia salvatorilor, au avertizat anterior autorităţile regionale.
Primăria din Orenburg, un oraş de mari dimensiuni, situat mai la vest, a tras, la rândul său, un semnal de alarmă. „Situaţia se înrăutăţeşte” acolo, a transmis instituţia, duminică, pe Telegram, precizând că nivelul fluviului Ural crescuse cu 28 de centimetri în ziua anterioară.
Aceste inundaţii afectează, de asemenea, Kazahstanul, ţară care se învecinează cu Rusia, unde preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokaďev a descris sâmbătă situaţia drept „un dezastru natural”, „poate, cel mai mare, ca amploare şi consecinţe, din ultimii 80 de ani”.